Több ezren vettek részt a pécsi Pride-on

Több ezren vettek részt a pécsi Pride-on

A Pécs Pride felvonulás résztvevői 2021. szeptember 18-án (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délután Pécs belvárosának szűk utcáin elkezdődött Magyarország első vidéki Pride felvonulása, több ezer ember részvételével. A 444.hu cikke szerint a rendezvényt a Diverse Youth Network nevű pécsi egyesület szervezte egy egyhetes emberi jogi találkozó zárásaként.

A Freedom of my Identity elnevezésű emberi jogi fesztiválon egy héten keresztül szemináriumokat, könyvbemutatókat és panelbeszélgetéseket tartottak. 

A szélsőségesen homofób megnyilvánulások Pécsen is megjelentek a Pride-ot megelőző napokban. Több köztéren is feltűntek a Mi Hazánk ifjúsági szervezetének logóját viselő matricák, amelyek között olyan is volt, amire azt írták: „Pusztítsd a szörnyet!”. Emiatt Péterffy Attila, a város polgármestere feljelentést tett. Szombat reggelre több hasonló matrica is megjelent a városban.

A Mi Hazánk tagjai pedig a Betyársereggel tüntettek a felvonulás előtt a pécsi Barbakán közelében. A Pride szervezői közül többen is aggódtak, hogy mi lesz ebből az ellentüntetésből - végül alig százan voltak ott a meghirdetett kezdéskor.

Kővári János helyi önkormányzati képviselő, valamint a Védett Társadalom Alapítvány szervezett egy másik ellentüntetést, hivatalosan a családok védelméért.