Elkezdődött Simonka György büntetőpere: a vád szerint ő volt a bűnszervezet feje

Elkezdődött Simonka György büntetőpere: a vád szerint ő volt a bűnszervezet feje

Simonka György még mint a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyűlési képviselőjelöltjei (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődött Simonka György és 32 vádlottársának pere – tudósított a helyszínről a hvg. A vád szerint a fideszes politikus irányíthatta a bűnszervezetet, amely költségvetési csalással 1,4 milliárdos kárt okozhatott.

A lap tudósítása szerint az előkészítő ülésen az ügyész arról beszélt, hogy Simonka György olyan hálózatot hozott létre és irányított, mellyel uniós és hazai költségvetési pénzzel éltek vissza. A vád szerint 1,4 milliárdos kárt okoztak. Simonkára az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzást kért. A vádlottak padján ül Simonka felesége is. A tárgyalás előtt a politikus arról beszélt: ártatlannak tartja magát.

A hvg szerint tele volt a tárgyalóterem, az újságíró már csak a karzaton ülhetett, részben azért is, mert Simonka Györgynek 32 vádlottársa van, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják őket. A tárgyalás három napos előkészítő üléssel kezdődik, a tényleges tárgyalás csak áprilisban kezdődhet, vallomástételre is ekkor kerülhet majd sor.

A vádiratból a hvg szerint az derült ki, az ügyészség Simonka Györgyöt tartja a bűnszervezet irányítójának, amelynek tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (tész) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. 

A fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát felfüggesztették. Korábban a Simonka-ügyet feltáró 24.hu írta meg: két másik fideszes országgyűlési képviselő, Kerényi János és Varga Gábor hozzátartozói is vádlottak a Simonka György ellen indult büntetőügyben. Mindkét kormánypárti politikus azt monda a portál megkeresésére, hogy tőlük független az ügy.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, aki a tárgyaláson is jelen volt, korábban jelezte: feljelentést tesz, mert szerinte az ügyészségnek bizonyítékai voltak, hogy a fideszes parlamenti képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni, tanúk és gyanúsítottak vallomását befolyásolni, megváltoztatni, bizonyítékokat eltüntetni, ami indokolta volna az azonnali előzetes letartóztatását, ám ez elmaradt.