Elkezdték a baranyai város tesztelését, azonnal találtak is koronavírusost

Elkezdték a baranyai város tesztelését, azonnal találtak is koronavírusost

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton elkezdték a lakosság tesztelését a Baranya megyei Kozármislenyben és rögtön a délelőtt folyamán találtak is pozitív esetet – tudta meg a Hvg.hu.

Bíró Károly, a település független polgármestere a napokban jelentette be, hogy az önkormányzat támogatásával helyben letesztelik a lakosokat. A polgármester a Szabad Pécsnek előzetesen elmondta, arra számít, hogy ha nem is az összes, azaz esetükben mintegy 5000 fő 18 év feletti lakos, de akár 2000 főnél is többen vállalhatják majd a tesztelés procedúráját és annak a lakosokra eső díját.

Térítéses, de kedvező árú, a piacon 15 ezer forintért elvégezhető gyorsteszt 6800 forint személyenként, közölte Bíró Károly. Április 25-e és május 31-e között végzik a sportcsarnokban, ahol legfeljebb napi 90-100 ember tesztelésére van mód. A tesztelést egy szerződött, baranyai egészségügyi szolgáltató végzi orvosok, egészségügyi dolgozók bevonásával.

A sportcsarnokban rendeztek be egy szűrőállomást, ahol egyszerre három asztalnál végezhetik el a tesztet – mondta a polgármester szombaton a HVG-nek. Mindenki időpontra érkezhet negyedórás időközönként, a teszt eredményét pedig pár percen belül e-mailben kapják meg.

Szombaton kezdték a lakosság tesztelését és rögtön a délelőtt folyamán találtak is pozitív esetet. Bíró Károly polgármester tájékoztatása szerint az illető tünetmentes. Bár kozármislenyi lakcímmel rendelkezik, nem lakik a városban, így bíznak benne, hogy ez nem jelenti azt, hogy beindul a járvány a baranyai kisvárosban.

A városnak nagyjából 10 millió forintjába kerül a 2000 teszt elvégzése, amelyben a hozzájárulás, a sportcsarnok használata és a teszt elvégzésében közreműködő önkormányzati dolgozók bére is benne van. Az önkormányzat dolgozói, az önkormányzati cégek dolgozói, illetve azok a helyi önkéntesek, akik részt vesznek a helyi idősek segítésében számára ingyenes a teszt.