Elkezdték az egészségügyi dolgozók oltását Magyarországon

Elkezdték az egészségügyi dolgozók oltását Magyarországon

Az első egészségügyi dolgozó beoltása a Pfizer/Biontech Magyarországra érkezett vakcinájával Budapesten, 2020. december 26-án (Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délelőtt elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása a Dél-pesti Centrumkórházban. „Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa a jelenlétemben adta be Magyarországon elsőként a koronavírus elleni vakcinát. Nem sokkal az oltóanyag-szállítmány beérkezését követően az oltási tervben foglaltak szerint egy frontvonalban szolgáló orvos kapta meg a koronavírussal szemben védettséget adó szert” – számolt be a hírről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán 11 óra után. Az MTI képeiből pedig látszik, hogy az oltás folytatódott az intézményben.

A mostaninál nagyobb mennyiségben érkeznek majd vakcinák a következő időszakban, de az első szállítmány kiemelten fontos a koronavírus elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók számára – mondta Szlávik János a közmédiának. Kiemelte: sok eredmény igazolja, hogy az oltás biztonságos. Ugyanolyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint a korábban megismert oltásoknál: enyhe bőrpír, az oltás helyén egy kis fájdalom, másnap egy kis hőemelkedés, izomláz.

A Pfizer-típusú vakcina esetében azoknál kell fokozott óvatossággal eljárni, akiknél korábban súlyos allergiás reakció, sokk alakult ki valamilyen étel vagy ital miatt. Szlávik János viszont megjegyezte: az eddig beadott oltásoknál elenyésző számban fordult elő ilyen reakció és az is átmeneti volt.

Az M1-en az egyik beoltott, Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta: régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni.

Vidékre is elindultak a vakcina-szállítmányok

A Dél-Pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik – mondta Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója a közmédiának.

Úgy látja, a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt. A főigazgató elmondta: első körben a Dél-Pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás. Vályi-Nagy István leszögezte: az oltás veszélytelen; és beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit – kollégáit és a lakosságot is –, hogy oltassák be magukat.

A katasztrófavédelem szállítja a koronavírus elleni vakcinát a Dél-Pesti Centrumkórházból a többi budapesti és vidéki oltópontra. Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának jelentése szerint a budapesti és a vidéki szállítmányok szombat délelőtt már elindultak a Dél-Pesti Centrumkórházból.

Debrecenbe is megérkeztek a koronavírus elleni vakcinák – hangzott el az M1 Híradójában kora délután. A helyszínen tartózkodó tudósító azt mondta: Debrecenben mintegy 6 ezer egészségügyi dolgozó van, és harmaduk, vagyis kétezer ember döntött úgy, hogy kéri az oltást.

A közszolgálati adó szintén délután arról jelenetett, hogy Nyíregyházára is megérkeztek a koronavírus elleni vakcinák. A helyszínen lévő tudósító arról számolt be Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház főigazgatójának tájékoztatása alapján, hogy vasárnap reggel 9 órakor kezdik meg az oltást. A szabolcsi megyeszékhelyen az egészségügyi dolgozók mintegy 35-40 százaléka jelezte, hogy kéri a védőoltást.

Az összes uniós tagállamban egyszerre

Szombaton érkezett meg az Európai Unió összes tagállamába, így Magyarországra is a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája – közölte a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója a közmédiával. Vereckei Péter azt mondta, hogy az első, „szimbolikus szállítmányban” 9750 adag vakcina található, de a következő hetekben a szerződésben meghatározott feltételek szerint rendszeresen szállítanak majd oltóanyagot a kormány által kijelölt oltópontokra.

Ismertette: a fejlesztés során a klinikai vizsgálatokban 44 ezer önkéntes vett részt, és 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy a vizsgálatok sikeresek legyenek. A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után – mondta. Vereckei Péter beszélt arról is, hogy a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, ezen a hőmérsékleten hat hónapig, utána 2-8 fokon további öt napig tárolható, feloldás után pedig hat órán keresztül stabil.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (balra) és Vályi-Nagy István főigazgató a Dél-pesti Centrumkórházban, ahová megérkezett a koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech első vakcinaszállítmánya 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


Az M1-en azt is közölték: információik szerint szombat délután a Semmelweis Egyetem Klinikáján is elkezdik a dolgozók oltását, vasárnap pedig mind az öt oltóponton – a Dél-Pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában.

A tömeges oltásra még várni kell

A tömeges oltási lehetőségére ugyan még várnunk kell, de a mai napon egy fontos lépést tettünk meg a járvány megfékezése tekintetében – így kommentálta a szállítmány érkezését Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán.

A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó érkezik a Dél-pesti Centrumkórházba 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Átlépte reggel hat órakor a magyar határt az első vakcina-szállítmány – közölték szombat reggel a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon. Hozzátették: Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina érkezik. Az MTI fotójából az látszott, hogy egy kisteherautóval szállították. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé – írták.

Háromnegyed 9-kor megérkezett a Dél-pesti Centrumkórházba az első vakcinaszállítmány, amelyet rendőri felvezetéssel, hűtőteherautóval hoztak. A mínusz 80 Celsius-fokon tárolt oltóanyag sértetlenségét katonák ellenőrizték mielőtt bevitték az intézménybe, majd azonnal egy szintén mínusz 80 fokos hűtőbe rakták – közölte az M1 híradója.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő december 22-én még arról beszélt, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinából 5500 érkezik a két ünnep között. Azt is mondta: a kormány több mint 17 millió adag vakcinát kötött le szerződéssel. Az RTL Híradó pénteken még repülővel érkező szállítmányról tudott.

A Koronavírus Sajtóközpont csütörtökön azt közölte, hogy az első vakcinaszállítmányt öt kijelölt kórházi oltóhelyre juttatják el: elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd még aznap az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába. Az egészségügyi dolgozók beoltása december 27-én, vasárnap kezdődik meg – írták. Kiemelték: a mínusz hetven fokos hűtést igénylő vakcinák speciális, nyomkövetővel és hőérzékelővel ellátott dobozokban érkeznek.

A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) december 21-én jelentette be, hogy javasolja, hogy ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt kapjon a Pfizer-BioNTech gyógyszergyártók koronavírus-elleni vakcinája, a 16 éven felüli lakosság számára.

Az Európai Bizottság ezt meg is adta, így megvalósulhatott Ursula von der Leyen elnök terve, mely szerint december 27-én minden tagállamban meg lehet kezdeni az oltások beadását. Az Európai Bizottság összesen 200 millió adagra szerződőtt le ezzel a gyártóval, de további 100 millióra is bejelentette igényét. A dózisokat az egyes EU-országok népességük alapján osztják fel.

Az EMA szakértői biztonságosnak és hatékonynak értékelték a Pfizer-BioNTech oltást. Emer Cooke azt mondta, hogy „a tudományos bizonyítékok ereje és semmi más nem vezényelt bennünket”. Tudománytörténeti mérföldkőnek nevezte azt, hogy kevesebb mint egy éven belül sikerült oltást engedélyezni egy újfajta betegségre. Hozzátette, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ne működne az új, Nagy-Britanniában felfedett változat esetében.

A vakcinát két injekció formájában kell beadni a karba, legalább 21 napos különbséggel. A leggyakoribb mellékhatások általában enyhék vagy közepesek voltak, és az oltást követően néhány napon belül javultak. Megfigyelték az injekció beadásának helyén fellépő fájdalmat és duzzanatot, fáradtságot, fejfájást, izom- és ízületi fájdalmat, hidegrázást és lázat.