Ellenzék: a Fidesz hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát

Ellenzék: a Fidesz hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát

Budapest, 2022. április 27.
Kocsis Máté, a Fidesz (b5) és Simicskó István, a KDNP delegációvezetője (j2), valamint Balla György (b4) és Vitályos Eszter (j3), a Fidesz és Latorcai János (j), a KDNP delegációjának tagja az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő második tárgyaláson az Országházban 2022. április 27-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz a mai megbeszélésen világossá tette, hogy továbbra is elutasítja a parlamenti tisztségek és bizottsági tisztségek 30 éves szokásjogának megfelelő, a frakciók létszámarányát kifejező elosztását – reagált közös közleményében a hat ellenzéki párt Kocsis Máté szerda kora délutáni bejelentésére. A Fidesz régi-új frakcióvezetője az Országgyűlésbe jutott pártok tanácskozását követően közölte, nem született megállapodás a parlamenti tisztségekről, így azokra a házelnök tesz majd javaslatot. A politikus kijelentette: a kormánypártok fenntartják korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd lapunkhoz eljuttatott közleményükben kifejtették: az ellenzék pártjai elfogadhatatlannak tartják azt, hogy a Fidesz hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát, és „a szélsőséges Mi hazánkat kívánja messze parlamenti létszámarányát meghaladó mértékben parlamenti tisztségekkel jutalmazni a demokratikus ellenzéki pártok rovására”. – Ez az egységes ellenzékre szavazó 1 millió 900 ezer szavazó akaratának tűrhetetlen semmibevétele – zárul a közlemény.