Ellenzék: legkésőbb február 1-re lesz meg a szükséges számú aláírás a népszavazáshoz

Ellenzék: legkésőbb február 1-re lesz meg a szükséges számú aláírás a népszavazáshoz

Budapest, 2021. október 23.
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egységben Magyarországért pártszövetség (DK, Jobbik, LMP, MSZP, MMM, Momentum és a Párbeszéd) két kérdésben szeretné – lehetőleg az április 3-i országgyűlési képviselőválasztásokkal egy időben – népszavazás keretében kikérni a magyar választópolgárok véleményét. Egyrészt a kínai Fudan Egyetem Magyarországra telepedése ügyében, másrészt az álláskeresési járadék meghosszabbítása vonatkozásában. Az ellenzéki pártok csütörtöki adatai szerint a támogató aláírások száma meghaladja a 160 ezret a két népszavazási kérdésükre, melyre 200 ezer érvényes szignót kell összegyűjteniük.

Az ellenzék népszavazási kezdeményezésének kérdései:
• Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Lapunk megkérdezte az ellenzéki pártok közös kampányközpontjától, hogy miért halad lassan az aláírásgyűjtés. Az Egységben Magyarországért ugyanis eredetileg  már szilveszterre szerette volna összegyűjteni a szükséges 200 ezer támogatót, majd ezt a határidőt módosították január 15-re, mely szombaton lejár, ám úgy tűnik, erre a második időpontra sem lesz meg a szükséges számú kézjegy.

A Márki-Zay Péter vezette pártszövetség kampányközpontja most úgy nyilatkozott lapunknak, azzal számolnak, hogy december 23-hoz képest nagyjából 30-40 nap alatt össze fog gyűlni „a túltervezéssel együtt szükséges mennyiség”. Rejtély, hogy miért december 23-ig számítják a 30-40 napot. A népszavazásról szóló törvény szerint ugyanis az aláírásgyűjtés az íveknek a Nemzeti Választási Irodától (NVI) való átvételével indul, ez tavaly december 15-én volt. (Az ellenzéki pártszövetség szerint az NVI december 23-án délután adta át az országos gyűjtéshez szükséges számú aláíróívet, ám Karácsony Gergely december 15-én tartott sajtótájékoztatót több ellenzéki politikus társaságában az NVI épülete előtt arról, hogy átvették a gyűjtőíveket.) December 23-tól az ellenzék által megadott rosszabb, 40 napos szcenárióval számolva tehát február 1-jére tehetnek szert a megfelelő számú aláírásra.

A mielőbbi leadás azért volna fontos, mert az ellenzék azt szeretné, ha – hasonlóan a kormány népszavazási kérdéseihez – az ő kérdéseik is az országgyűlési választásokkal egy időben kerülnének a választók elé. (A kormány által feltett kérdések esetén nem kell aláírások gyűjtésével bajlódni, azokból automatikusan népszavazási kérdés lesz, amennyiben megfelel az alapfeltételeknek.)

A kormány népszavazási kezdeményezésének kérdései:
• Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
• Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
• Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozások nélkül mutassanak be?
• Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Mindenesetre az ellenzék úgy véli, lapunk „kérdésben megfogalmazott állítása”, miszerint lassan halad a gyűjtés, „téves”. Azt írták, „a gyűjtés kifejezetten jól halad, a téli hidegben önkénteseink áldozatos munkájával zajlik a gyűjtés, ideértve a köztereken egyébként csendes ünnepi időszak 9-10 napját”.

Rákérdeztünk arra is, mennyivel tervezik felülmúlni a 200 ezres határt, tekintettel a hibás adatokkal, vagy olvashatatlanul kitöltött ívekre, melyek minden hasonló esetben előfordulnak. Az Egységben Magyarországért pártszövetség 10 százalékos „rátartást” lát szükségesnek, azaz összesen 220 ezer aláírást adnának le ellenőrzésre az NVI-nek.

Az ellenzék úgy kommentálta a kormány irányából érkező azon jelzéseket, melyek arra utalnak, hogy a hatalom nem szeretné, ha az ellenzéki népszavazási kérdések is az országgyűlési választásokkal (és a kormány által kezdeményezett népszavazás négy kérdésével) egy időben kerülnének a választók elé, hogy „a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy csak az általa meghatározott kérdésekben legyen népszavazás. Az Orbán-rendszer már eddig is mindent megtett annak megakadályozására, hogy az ország további eladósításának és a munka nélkül maradt emberek megsegítésének ügyében az emberek véleménye legyen döntő”.