Ellenzék: megszorításokra készülnek Orbánék a választás után

Ellenzék: megszorításokra készülnek Orbánék a választás után

Ellenzéki sajtótájékoztató (Képernyőfelvétel: Párbeszéd / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszorításokra készül az Orbán-kormány a választás után – mondták a DK, a Jobbik és a Párbeszéd politikusai szerdán az ellenzéki összefogás által létrehozott Egységben Magyarországért sajtóközpontból továbbított online tájékoztatón.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott, hogy nagyon fájó az ünnepek előtt „sunyiban bejelentett több mint 750 milliárdos orbáni megszorítócsomag”. – Ha azt hozzáadják a korábbi hetekben bejelentett megszorításokkal, akkor látszik, hogy a kabinet jóval több mint 1100 milliárd forint kíván elvonni – tette hozzá. A képviselő szerint a megszorítócsomag mintegy 73 százalékát titokban tartják. A kormány nem árulta el, mely beruházásokat kívánja elhalasztani, ahogy azt sem, milyen egészségügyi megszorításokra készül. Az ellenzék azonban egy olyan program mellett kötelezte el magát, amelyben nincs megszorítás. Hozzátette, amennyiben bekövetkezik a kormányváltás, akkor első céljuk a gazdasági viszonyok rendbetétele lesz.

Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy sokasodnak a gazdasági gondok, a kormány nem tudott mit kezdeni az elszabadult inflációval, az üzemanyag- és más energiaárak az egekben vannak, az államadósság pedig tízéves csúcsra ért. – Nem lehet tudni, hogy a Beruházási Alap 400 milliárdos „megszorítócsomagja” mely beruházásokat érinti – emelte ki a képviselő, megjegyezve: beruházások visszafogása azonban minden esetben azt jelenti, hogy az ország lemond a közép- és hosszú távú fejlődési pályákról. Felelős fiskális és monetáris politikára van szükség, a beruházások pedig nem szenvedhetnek hátrányt azért, mert a kormány most osztogat – összegezte véleményét Bősz Anett.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője arról beszélt, hogy a kabinet az elmúlt évtizedben korrupcióval terhelt, pazarló, giga- és luxusberuházásokat végzett, ahelyett, hogy az emberekbe fektetett volna. Újbuda alpolgármestere azt mondta, hogy a miniszterelnök „aljas politikai bosszútól vezérelve megbüntette” azokat az önkormányzatokat, amelyeknek lakói nem a Fidesz politikáját támogatták. – Az ellenzéki pártok szerint olyan politikát kell folytatni, amely partnernek tekinti az önkormányzatokat – tette hozzá Barabás Richárd.

(MTI)