Egyesült ellenzék: Mondja le Orbán a moszkvai látogatást!

Egyesült ellenzék: Mondja le Orbán a moszkvai látogatást!

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egységben Magyarországért szövetség felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mondja le az Oroszországi Föderáció elnökével ez év február 1-jén Moszkvában tervezett látogatását. Az összefogásban részt vevő pártok szerint a miniszterelnök ezzel a látogatással közvetve bátorítja az orosz elnököt a jelenlegi feszült helyzet további eszkalálására. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint komolytalanok a találkozót ért bírálatok.

– Az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzetben Orbán Viktor baráti találkozóját Putyin elnökkel kifejezetten károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek tekintjük. Orbán Viktor látogatása – és az a tény, hogy a kialakult helyzet ellenére sem mondta le az utat – azt üzeni, hogy a NATO és EU tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában. Orbán tehát ezzel a látogatással közvetve bátorítja az orosz elnököt a jelenlegi feszült helyzet további eszkalálására. A mostani látogatás hivatalos indoklása azt igazolja, hogy a magyar kormány számára a közös EU-s és NATO-s biztonsági érdekeinket felülírja a mutyipolitizálás, a korrupcióval átszőtt üzletelés. Aggasztó hírek érkeznek arról, hogy a látogatás során döntő lépést kívánnak tenni Paks-2 építése kapcsán, és egy Magyarország számára előnytelen újabb gázmegállapodást is tető alá akarnak hozni –  írja a közleményben az Egységben Magyarországért szövetség.

Az ellenzék új Brezsnyev-doktrínától tart

A közlemény felidézi: az elmúlt hónapokban állandósult az orosz katonai fenyegetés szomszédunkkal, Ukrajnával szemben és szerintük ennek a konfliktusnak akár egy súlyos, Magyarország biztonságát is fenyegető eszkalációja sem zárható ki. Oroszország folyamatosan mozgat újabb és újabb csapatokat Ukrajna határához, a múlt hét óta pedig már Belaruszba is.

– Az orosz vezetés tavaly decemberben két egymással összefüggő, elvben az európai térség biztonságára vonatkozó javaslat-tervezettel állt elő, ám ezek valójában a volt szovjet befolyási övezet modernizált változatban történő helyreállítását célozzák, lényegében afféle új Brezsnyev-doktrínaként. Moszkva éket próbál verni a transzatlanti együttműködésbe, amikor azt javasolja, hogy Oroszország és az USA egyezzen meg Európa biztonságáról, ám Európa megkérdezése nélkül. A javaslat elfogadása térségünket, beleértve hazánkat is teljes mértékben védtelenné és kiszolgáltatottá tenné az orosz zsarolással és expanziós törekvésekkel szemben, hiszen azt is elvárná, hogy a NATO Magyarországot is hagyja magára – értékelik a helyzetet a 2022-es választáson szövetségben induló ellenzéki pártok. 

– Az Egységben Magyarországért szövetség üdvözli, hogy mind az Egyesült Államok vezetése, mind a NATO egyértelműen elutasítja az orosz vezetés abszurd, a mi biztonságunkat és szuverenitásunkat alapjaiban fenyegető javaslatait. Ugyanezt várnánk el a magyar kormánytól is, ám megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a más esetekben a szuverenitásunkra oly kényesnek és sértődékenynek mutatkozó magyar kormány egyáltalán nem utasította vissza az orosz javaslatot és nem tette világossá: nem Moszkva joga eldönteni, hogy biztonságunkat milyen módon és milyen eszközökkel kívánjuk garantálni. Emellett elemi érdeke volna Magyarországnak aktívan, nemcsak szavakkal, de tettekkel is kiállni Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Ezt kívánja a kárpátaljai magyarság érdeke is, akiket egy újabb háborús eszkaláció közvetlen életveszélybe sodorna. Mindeközben viszont Orbántól és Szijjártó Pétertől csak üres, tartalmatlan szócséplésre futja. Ez meglehetősen rossz előjel Orbán Viktor oroszországi látogatása során tanúsított várható magatartására nézve. Arra utal, hogy ebben az ügyben semmiféle egyeztetés nem történt szövetségeseinkkel, ami elfogadhatatlan, és hazánk érdekeivel is ellentétes. Szükséges tehát lemondani Orbán moszkvai látogatását, és további különutas politizálás helyett a szövetségeseinkkel együtt nemet mondani Oroszország ultimátumaira – írják.

Szijjártó Péter szerint komolytalanok a találkozót érintő bírálatok

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta: az ukrajnai helyzet értékelése „nem teljesen vág egybe minden egyes NATO-szövetséges esetében”, és az esetleges intézkedéseket illetően sincs teljes körű konszenzus. Azt pedig természetesnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kijelentette, hogy komolytalanok az ezzel kapcsolatos bírálatok, és feltette a kérdést, hogy vajon Joe Biden amerikai elnököt vagy Antony Blinken külügyminisztert mikor fogják elkezdeni kritizálni, hiszen az elmúlt időszakban mindketten többször is egyeztettek orosz kollégáikkal.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében Brüsszelben leszögezte, hogy el kell kerülni egy újabb hidegháborút, illetve a hidegháborús hangulat szítását, az ugyanis egyszer már tragikus következményekkel, elvesztegetett évtizedekkel járt Közép-Európában. – Nem akarunk semmilyen Kelet-Nyugat konfliktus áldozataivá válni – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Rámutatott, hogy ebből kiindulva a kormány minden olyan lépést ellenez, amely élezi a helyzetet, ugyanakkor támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, a konfliktus tárgyalásos rendezése irányába mutató intézkedéseket, az üzengetés helyetti közvetlen tárgyalásokat és kommunikácót. – Mindenfajta hisztériakeltésnek azonban jó lenne véget vetni – mondta.