Ellenzék: Orbán Viktor hazárdjátékot folytat, a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget

Ellenzék: Orbán Viktor hazárdjátékot folytat, a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány jövő hétfőtől több százezer óvodást, alsó tagozatos diákot, szülőt és tanítót tesz ki a koronavírus harmadik, és eddig legveszélyesebb hullámának. Miközben a frissen beoltott pedagógusoknál még nem alakulhatott ki teljes védettség, addig a betegek és a kórházban ápoltak átlagéletkora folyamatosan csökken, egyre több fiatal kapja el a betegséget és kell megküzdenie a súlyos tünetekkel – erről ír az egymással szövetséges hat ellenzéki párt – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – pénteki közös közleményében.

Szeirntük ha úgy nyitnak ki az óvodák és iskolák, hogy a pedagógusoknak még nem megfelelő a védettségi szintjük, akkor sokkal nagyobb az esélye a vírus terjedésének, így a szülők is sokkal kitettebbek a fertőzésnek, mert sok esetben még nem kapták meg az oltást. – Maruzsa Zoltán szerint az a megoldás, hogy az intézményvezetők engedélyezhetik a gyerekek távollétét, ha a szülők tartanak attól, hogy gyermekük az iskolából hazaviheti a vírust. Ez azonban hazárdjáték, Orbán Viktor a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget. A fertőzöttek és a halottak magas száma miatt a kormánynak kellene döntenie az online oktatás teljes körű fenntartásáról. Orbán Viktor azonban nem nyújt segítséget, csak a magának megrendelt közvélemény-kutatások alapján hozza meg járványügyi intézkedéseit – írták.

– Felszólítjuk a kormányt: ne játsszon több százezer magyar életével! Vonja vissza az óvodák és iskolák hétfői nyitását, és arról ne politikai alapon, vagy telt házas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján döntsön, azután, hogy minden azt kérő pedagógus megkapta a második oltást, és eltelt a védettség kialakulásához szükséges idő. Ha már a magyarok munkáját, és megélhetését nem tudták megvédeni, legalább az egészségüket ne tegyék kockára! – zárult a közlemény.

A hat párt nemrégiben az ellenzéki előválasztásra készülve etikai kódexről is megállapodott, amelyben többek közt arról állapodtak meg, nem folytatnak lejárató kampányt egymás ellen. Igaz, ezt követően egy nappal derült ki, Fekete-Győr András Momentum-elnök azzal vádolja az MSZP-s Mesterházy Attilát, a Fidesz embere valójában, ami az érintett szerint butaság. Fekete-Győr később finomított szavain, és arról beszélt, fontos szövetségesük az MSZP, míg Mesterházy ellen konkrét bizonyítéka nincs, csak a szocialista Tüttő Kata elmondására támaszkodott.