Ellenzék: Rekordmértékben adósította el az Orbán-kormány Magyarországot

Ellenzék: Rekordmértékben adósította el az Orbán-kormány Magyarországot

Illyés Márton (Momentum), Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) és Tordai Bence (Párbeszéd) az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatóján 2021 január 10-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rekordmértékben adósította el az Orbán-kormány Magyarországot – hangzott el az Egységben Magyarországért hétfői sajtótájékoztatóján. A 2022-es országgyűlési választáson együtt induló ellenzéki pártok szerint a korrupció és a túlköltekezés vezetett ahhoz, hogy 80 százalékos az államadósság.

A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita arról beszélt, hogy romlik a külső és a belső egyensúly, tíz éve nem látott magasságokban az infláció, egyre rosszabb a külkereskedelmi és a fizetési mérleg. Soha nem volt még ilyen drága az euró, és soha nem volt még ennyire gyenge a forint. Véleménye szerint ezeknek az oka az Orbán-kormány túlköltekezése és a mérhetetlen korrupció. A Jobbik alelnöke kifejtette azt is, hogy eközben a Pénzügyminisztérium és a jegybank is egymásra mutogat, és keresik a felelősöket – ahogy fogalmazott – a történelmi kudarcért. A képviselő beszélt arról is, hogy a hazai 80 százalékos államadósággal összevetve Csehországban 40, Lengyelországban 60, Szlovákiában pedig 70 százalékos ugyanez az adat. – Itthon a felvett hiteleket a kormány a saját és a strómanjainak gazdagodására fordította; ez is az oka a rekordmértékű magyar eladósodottságnak, de a hiteleket nekünk, magyar embereknek kell majd visszafizetnünk az utolsó forintig – fogalmazott.

A Momentum alelnöke, gazdasági szakpolitikusa, Illyés Márton úgy vélte, hogy a kormányváltás reális esélye kényszerítette a „korrupt Orbán-kormányt” arra, hogy adó- és bérintézkedéseket hozzon, azonban ezeknek a fedezete nincs benne a rendszerben. A politikus szerint ezeket ugyanis csak költségvetési hiányból és további államadósságból tudják finanszírozni, ami pedig óhatatlanul megszorításokhoz vezethet, vagy – mint Illyés Márton fogalmazott – egyszerűen elinflálja az intézkedések hatását. Az egyetlen lehetőségnek a kormányváltást nevezte, hiszen szerinte a leendő, Márki-Zay Péter vezette kormány képes megszorítások nélküli gazdaságpolitikát folytatni. – A jelenleg felfüggesztett európai uniós forrásokat fel fogjuk szabadítani, át fogjuk vizsgálni a látványberuházásokat és megtisztítjuk a közbeszerzéseket – sorolta a példákat Illyés, megemlítve a Fudan Egyetemet és a Budapest-Belgrád vasútvonalat.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint ez a 80 százalékos arány is egy kozmetikázott adat, hiszen – mint mondta – inkább a száz százalék felé közelít a tényleges államadóssági adat. Bírálta a kormány járvány alatti válságkezelését is: míg szerinte más országokban az embereket érdemben segítették, addig itthon elképesztően alacsony jövedelempótló támogatásokat adtak. – Míg máshol az embereknek juttatták a pénzeket, addig Magyarországon a gazdaság újraindításának hazug mítosza alatt a fideszes oligarchák újabb és újabb feltőkésítésére költötték. A pénzből a Fidesz gazdasági hátországát erősítették, hogy felkészüljenek 4-8-12 ellenzékben eltöltött évre, mert tudják, hogy a magyarok nem fognak még egy esélyt adni nekik – tette hozzá a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.