Márki-Zay Péter: Nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán takarodj

Márki-Zay Péter: Nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán takarodj

Az „orosz kémbank” előtti ellenzéki tüntetés (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fog kampányt csinálni az ellenzék az ukrán háborúból – ezt ígérte kedden este egy demonstráción Márki-Zay Péter. Az ellenzék által következetesen orosz kémbanknak nevezett Nemzetközi Beruházási Bank Lánchíd utcai épülete előtt zajlott tüntetés, ahol már a beszédek előtt zúgott, hogy „Ruszkik haza!”. Színpadra lépett egy Ukrajnából menekült háromgyermekes édesanya is.

A színpadra lépő Márki-Zay Péter mindenekelőtt megköszönte, hogy az emberek adományokat adtak a háború elől menekülőknek, azokat még éjjel elviszik Záhonyba. 

A politikus azt mondta, hogy Ukrajnában most valóban háború van, de itthon olyan kormány van, amely az elmúlt 12 évben retorikailag folyamatosan háborúzott. És mind el is vesztette: most a rezsi és az infláció ellen. De felidézte, hogy 2015-ben a migránsok ellen „háborúzott”, miközben ő maga engedett be embereket például a letelepedési kötvényekkel. Illiberalizmussal akarta elfoglalni Európát, de ezt a harcot is elbukta. A legtragikusabb eredménnyel ugyanakkor szerint a covid elleni háború járt, ami 43 ezer ember életét követelte. A járványból is loptak, csak a lopás érdekelte.

 

 

– Orbán Viktor igenis felelős azért, ami ma Ukrajnában megy, hiszen Putyin parancsára blokkolta Ukrajna euró-atlanti integrációját – mondta. Márki-Zay Péter szerint Magyarországnak olyan vezetés kell, ami békét akar. Leszögezte, hogy amit a háború esetén a kormány helyesen tesz, azt támogatni fogják, „nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán takarodj”, a háborúból nem csinálnak kampányt. Sőt, a humanitárius lépésekben együtt is szeretnének működni a kormánnyal.

Márki-Zay Péter egyúttal felszólította Szijjártó Pétert, hogy küldje vissza a kitüntetését Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. Itthon pedig az MTVA és a KESMA nem folytasson orosz propagandát ez ellen egyébként vasárnap is tiltakozni akarnak.

Megismételte azt is, hogy Magyarországot ma kizárólag a NATO-s tagságunk védi, nem pedig Orbán Viktor. Majd jelezte, hogy az atommal kapcsolatos fenyegetés, csak „putyini riogatás”, „békét akarunk és béke is lesz”.

Előtte az egyik felszólaló egy háromgyermekes anyuka volt, aki a háború miatt volt kénytelen elmenekülni. Elmesélte, hogy Kijev külvárosában laknak, a konfliktus első napjainak éjszakáját a pincében kellett tölteniük, mert a kislányuk annyira félt. A háború ötödik napján végül három – egyébként 10 év alatti – gyermekével és a szüleivel jött át a határon. Az indulásuk nem volt könnyű, mert a férje Ukrajnában maradt. Azóta is folyamatosan kapja az üzeneteket a bombázásokról az ott maradt rokonoktól, barátoktól. – Az ukrán hadsereg erős, a nyugati fegyverekkel még erősebb lesz, az oroszok már félnek a hadseregünktől és elkezdték pusztítani a civileket, mint az utolsó gyávák – fogalmazott. 

Beszélt arról, hogy az ő gyermekei már tudják, hogy mi az a háború, mert segítettek molotov-koktélt csinálni, hogy meg tudják állítani az oroszokat. – A mi világunk megváltozott egyetlen pillanat alatt. Ha nem cselekedtek, a ti világotok is megváltozhat, mert ez a fickó egy atomgombon ül. Meg kell állítanunk az agresszort együtt – fogalmazott. Arra kért minden Budapesten és Európában élő oroszt: álljanak fel és tiltakozzanak. – Ha Oroszország abbahagyja a harcot, nem lesz többé háború. Ha Ukrajna hagyja abba, nem lesz többé Ukrajna – mondta. Azzal fejezte be, hogy dicsőség az ukrán hadseregnek és Ukrajnának.

A párbeszédes Tordai Bence a színpadról arról beszélt, most válik mindennél világosabbá, hogy milyen fontos lenne Magyarország függetlensége az orosz gáztól. Ehhez képest az elmúlt 12 év azzal telt, Orbán Viktor hogyan szolgáltathatja ki minél jobban az országot Oroszországnak. – Bizony, Orbán Viktor hazaáruló – fogalmazott a politikus.

A megmozdulást a szervezők azzal indokolták a helyszínt, hogy az agresszor orosz elnök megtámadta Ukrajnát, és közben egész Európát fenyegeti, illetve orosz befolyási övezetként tekint Magyarországra, amelyben a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is a partnere. Például azzal, hogy a Nemzetközi Beruházási Banknak és az így Európába érkező orosz ügynököknek Budapesten biztosít székhelyet.

Márki-Zay Péter nem sokkal hat óra után érkezett a helyszínre, elsőként megnézte azt a sátrat, amelyben az ukrajnai háború elől menekülőknek gyűjtött adományok voltak. A politikus lapunknak azt mondta: úgy látja, hogy Orbán Viktor és Putyin között „valami megszakadt”, egyébként pedig a kormány csak a NATO és az EU oldalára állhat.

Az eredeti tervek szerint Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke is felszólalt volna, ugyanakkor már zajlott a rendezvény, amikor kiderült, a lelkész mégsem ér oda. Csak annyit mondtak róla, hogy jól van, de az nem derült ki, hogy miért nem tudott részt venni a demonstráción. 

 

Címkék: ukrajnai háború