Ellenzéki belharc: két hétre felfüggesztették Göd polgármesterét

Ellenzéki belharc: két hétre felfüggesztették Göd polgármesterét

A Gödön győzelmet arató ellenzék (Fotó: Balogh Csaba Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feszült hangulatú ülésen tárgyalta újra pénteken Göd város önkormányzata a momentumos Balogh Csaba polgármester felfüggesztésére tett korábbi indítványt – adja hírül a Népszava.

Mint lapunk korábban megírta, a javaslatot az LMP, a DK és a Jobbik képviselői terjesztették be két hete, miután szélsőségesen megromlott a viszony a Fideszt ősszel leváltó koalícióban. Az akkori előterjesztés részeként fegyelmi vizsgálatot is indítottak Balogh Csabával szemben, hogy a polgármester eddigi intézkedéseit vizsgálhassák. Mindkét javaslatot támogatták a Fidesz képviselői is, csak ennek köszönhetően jött létre a szükséges többség. A polgármester mellett szavaztak a Párbeszéd és a Momentum képviselői.

Az újratárgyalásra azért került sor, mert Balogh Csaba megvétózta az első szavazást a felfüggesztésről, ugyanakkor ezt nem tette a fegyelmi vizsgálat esetében, mondván „nincs takargatni valója”.

A Momentum közleménye szerint a mostani pénteki testületi ülésen a „Samsung-koalíció” (Fidesz-DK-LMP-Jobbik) beadványát megszavazták, így átmenetileg – két hétre – felfüggesztették a polgármestert. Balogh Csaba jogkörei két hétre Fülöp Zoltán alpolgármesterhez (LMP) kerülnek. 

Mint írják: a vita alatt a beadványt benyújtó képviselők, ahogy a két héttel ezelőtti testületi ülésen sem, úgy most sem tudtak konkrét indokokkal szolgálni arra vonatkozóan, hogy miért is szolgálja Göd érdekeit a polgármester átmeneti felfüggesztése.

A felfüggesztés ellen Balogh Csaba bírósághoz fordul, mert úgy véli, hogy ez a lépés nem segítené, sőt, nehezítené Göd mindennapi működésének biztosítását.

A testületi ülésen több civil is részt vett, akiknek, mivel a jog ad rá lehetőséget, a polgármester szeretett volna szót adni, ez ellen viszont a Fidesz-DK-LMP-Jobbik képviselői hevesen tiltakoztak. Végül néhányan felszólalhattak, akik közül legtöbben a csalódottságukat és dühüket fejezték ki a polgármestert felfüggeszteni kívánó képviselők felé – írja a Momentum.

– Nem pozícióharcokat kell folytatni, hanem tenni az adóbevételekért, az erdőirtás ellen a véderdő telepítéséért – mondta a Népszava tudósítása szerint egy szót kapó lakos, aki bevallása szerint arra szavazott ősszel, hogy a Fidesz által odavitt Samsung-gyár miatti helyzetet rendezze az ellenzéki összefogás. Hozzátette, hogy „a Samsunggal együtt pokolba kívánja” azokat, akiknek a mostani helyzetet köszönhetik, utalva a politikai feszültségekre és a korábbi fideszes vezetés döntéseire egyaránt. Többen kifogásolták azt is, hogy Fülöp Zoltánra a gödi lakosság egy százaléka szavazott, most mégis átveszi a választott polgármester jogköreit.

Fülöp Zoltán alpolgármester kérdésre sem kívánta elárulni, hogy a jogköröket átvéve mire készül a következő két hétben, milyen döntéseket kíván hozni, esetleg kiket akar leváltani pozíciójából.

Gödön az ellenzékben meglévő feszültség első látványos jele az volt, amikor április elején több helyi politikus – Fülöp Zoltán, a jobbikos Hives Gábor, illetve a DK-s Lőrincz László és Szilágyi László – egy levélben kelt ki a polgármester ellen. Ezt követően a polgármester próbálta leváltani a két alpolgármestert, de kisebbségben maradt.

Az ellenzéki képviselők diktatórikus vezetési stílussal, hivatali visszaéléssel és a testület megtévesztésével vádolták a polgármestert, aki szerint viszont a három említett párt képviselői a Fidesszel együtt hoztak meg olyan döntéseket, amelyek a Samsung pozícióját erősítették. A dél-koreai cég ugyanis lakossági tiltakozás ellenére bővítené üzemét a városban, amit a kormány azzal is megtámogatott, hogy a gyár környezetét különleges gazdasági övezetté minősítette, ezzel elvette a város területének 20 százalékát és elvonta Göd bevételeinek a harmadát, amit a fideszes többségű megyei önkormányzathoz irányított. A veszélyhelyzetben meghozott döntést a kormányoldal végül törvényerőre is emelte.