Ellenzéki egység formálódik az oligarchaadó mellett – reagáltak a kormány bejelentésére

Ellenzéki egység formálódik az oligarchaadó mellett – reagáltak a kormány bejelentésére

Az Országgyűlés plenáris üléséről kivonult ellenzéki képviselők közös sajtótájékoztatót tartanak a Parlamentben 2019. február 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legtöbb ellenzéki párt így vagy úgy szükségesnek tartaná egyfajta oligarchaadó bevezetését, amellyel a Fidesz kormányzása alatt meggazdagodottakat sújtanák. Szerintük ezzel is hozzá kellene járulni a koronavírus-járvány miatt károk felszámolásához.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai „online kormányinfón” (ami azt jelenti, hogy nincs meglepetéskérdés a politikus számára, előre begyakorolt válaszokat mondhat fel) több intézkedést is bejelentett. Egyrészt létrehoznak a védekezés érdekében egy alapot, amelybe bekerül a tárcáktól átcsoportosított összeg, a pártok állami támogatásának fele, a multikra kivetett különadó, a bankoktól 55 milliárd, illetve az önkormányzatok gépjárműadó bevétele. Az összege több mint 660 milliárd lesz. Lesz egy másik, gazdaságvédelmi alap is, ez 1345 milliárdos. Hétfőn pedig Orbán Viktor miniszterelnök fogja bejelenteni a gazdasági akciótervet, ami a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni.

Az ellenzéki pártok egymás után reagáltak is.

A Momentum is reagált, ők Gulyás Gergely azon szavait bírálták, amely szerint a kormány elvenné a pártok állami dotációjának felét, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítenék az ellenzéki pártokat. Fekete-Győr András pártelnök Facebook-bejegyzésében oligarchalap létrehozását javasolta. – Az a tiszteletteljes kérésünk, hogy a nemzeti szolidaritás jegyében az elmúlt 10 év legnagyobb haszonélvezői, az Orbán-család, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és társaik is hozzanak áldozatot a nemzetért! – írta a Momentum Mozgalom elnöke. Fekete-Győr bejegyzése szerint ők pár nap alatt az éves állami támogatásuknak 10 százalékát 4,2 millió forintot gyűjtöttek össze a momentumos Koronavírus Alapba, amiből védőfelszerelésekkel támogatják az egészségügyi dolgozókat.

A Demokratikus Koalíció elnöke rálicitált a Fideszre. Gyurcsány Ferenc Facebook-videóban jelentette be, hogy pártja 3000 milliárdos mentőcsomagot tartana kielégítőnek a koronavírus-járvány által okozott gazdasági következmények csillapítására. A korábbi miniszterelnök 20 pontból álló átfogó gazdasági és szociális javaslatcsomagot jelentett be, álláspontja szerint a 3000 milliárdos csomag elég arra, hogy pótolja a kieső fizetéseket, megmentse a kisvállalkozásokat és segítse a nyugdíjasokat. – Most többet kell juttatni mindazoknak, akik több terhet vállalnak – jelentette ki Gyurcsány. Lapunk számítása szerint ez a 3000 milliárdos csomag hozzávetőlegesen a másfélszerese a kormány által hétfőn bejelentésre kerülő intézkedések értékének.

Az MSZP a kormány által szombaton bejelentett koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedéseinél markánsan baloldalibb gazdaságélénkítő csomagot javasol – mondta Kunhalmi Ágnes, a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján. Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott, nagyon hiányolják a kormány tervei közül az „oligarchikus nagytőke” közteherviselését. A szocialista képviselő elmondta, üdvözlik, hogy a kabinet az MSZP javaslatát elfogadva 500 ezer forintot juttat az egészségügyi dolgozóknak, bár örültek volna, ha ezt nem nyáron, hanem azonnal megkapják az érintettek. Megjegyezte még, hogy további béremeléseket javasolnak az egészségügyi és szociális szférában. Kunhalmi Ágnes arra kérte a kabinetet, hogy átmenetileg vállalja át a bérek 75-80 százalékát a cégektől, továbbá – szintén átmenetileg – vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, a védőfelszerelésekre és fertőtlenítőkre. Az MSZP emellett fontosnak tartaná egy elbocsátási stop bevezetését is – tette hozzá. Hangsúlyozta, a kormánynak áprilisra előre kellene hoznia az év végén esedékes nyugdíjkiegészítést, a 2,8 százalékos nyugdíjemelés helyett pedig minimum 6,5 százalékos növelésre lenne szükség.

Reagált a Jobbik is. A jobboldali ellenzéki párt elnöke, Jakab Péter Facebook bejegyzésében azt írja: „Gulyás Gergely mai kormányinfóján kiderült, mi a kormány eddigi válságkezelésének az eredménye: Orbán Viktor elnyerte a korlátlan hatalmat, közben elvesztett 30 ezer munkahelyet. Egy hónap alatt. A megoldás szerinte az, ha elvesszük az önkormányzatok és az ellenzék pénzét. Mondjuk, tőlünk sokat nem tud, évek óta elveszi a pártállami számvevőszék. Az önkormányzatokat azonban végső csapás érné az újabb megszorítással." Jakab Péter szerint a megoldáshoz nem a néptől kell elvenni, hanem azoktól, akik eddig csak kaptak. – Most adjanak! Vessünk ki Mészáros-adót minden milliárdosra, aki úgy gazdagodott meg, mint Lőrinc. Pofátlanul, gátlástalanul, haverként, rokonként, strómanként – írta.

Az LMP országgyűlési képviselője, Csárdi Antal szombati online sajtótájékoztatóján, reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentéseire, döbbenetesnek nevezte, hogy az önkormányzatok gépjárműadó-elvonásra számíthatnak. Csárdi azt nyilatkozta lapunknak, hogy az önkormányzatok kizsigerelése pártjuk számára elfogadhatatlan. – Most is ők küzdenek a frontvonalon az egészségügyi dolgozókkal párban. Ne felejtsük el az idősek, hogy az otthonukban levő betegek, valamint a hatósági karanténban elő emberek ellátása az önkormányzatok feladata, amit most is rendkívüli elkötelezettséggel végeznek plusz forrás és érdemi védőfelszerelés nélkül – nyilatkozta lapunknak zöldpárti politikus.
Azt a Magyar Hangnak is megerősítette, hogy helyes döntésnek tartja az egészségügyi dolgozók bruttó 500 ezer forintos pluszjuttatását (ami az adók levonása után, nettóban úgy 350 ezer forint körül lehet – a szerk.), ám szerinte pluszban szükséges volna az egészségügyi dolgozók 50 százalékos béremelése.

A Párbeszéd szerint a kormány által bejelentett egyszeri juttatás helyett százszázalékos béremelésre van szüksége a koronavírus-járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozóknak – mondta az ellenzéki párt szóvivője, Újbuda alpolgármestere szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón. Barabás Richárd megismételte, a Párbeszéd továbbra is egy alapjövedelem azonnali bevezetését javasolja, hogy a járvány idején minden állampolgárnak legyen legalább havi 100 ezer forintos jövedelme. Az ellenzéki politikus elmondta, nem értenek egyet az önkormányzati források további elvonásával, hiszen a járvány elleni védekezésben nagy feladatokat vállaló települések egyébként is elesnek a helyi iparűzési adóból és a parkolási díjakból származó bevételeiktől. Barabás Richárd úgy fogalmazott, egy szolidaritási adó kivetésére is szükség van, amelyet az elmúlt időszakban állami megrendelésekből meggazdagodó oligarcháknak kellene befizetnie.

Budapesten a nem kormánypárti polgármesterek – ahogy közös közleményükben fogalmaztak – támogatják, hogy a kormány válságkezelése nagyságrendjében is reagáljon végre a gazdasági és szociális válság súlyosságára, ugyanakkor igazságtalan megszorító csomagról beszélnek. – Helyes, ha a prosperáló multik és bankok részt vállalnak a válság terheiből, de a felsorolásból feltűnően kimaradtak azok a gazdasági szereplők, akik az elmúlt években szinte kizárólag állami és uniós forrásból tettek szert hatalmas vagyonokra – közölték. 

Emellett szerintük nem lehet másként, csakis megszorításnak nevezni, hogy a kormány újabb bevételeket akar elvenni az önkormányzatoktól. A 14 polgármester által aláírt közleményben kifejtik, hogy a kormány lépése veszélyezteti, helyenként ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését. A forráselvonás megnehezíti az egészségügyi ellátásban, az idősgondozásban, a gyermekétkeztetés biztosításában végzett munkát.

Azt is írták, hogy a kerületi önkormányzatok az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez a „kormánytól nem hogy érdemi támogatást, de még csak kielégítő információt sem kapnak”. – Sem a kormányhivatalok, sem az operatív törzs nem szolgáltat a válságkezelést megkönnyítő információkat, kérdéseinkre, felvetéseinkre késve, vagy egyáltalán nem érkezik válasz. A háziorvosok, az ápolók, vagy éppen a szociális ellátásban dolgozó munkatársaink járvány elleni védelmét szolgáló eszközök kormányzati forrásból alig érkeznek, e téren is magunkra, illetve a fővárosi városvezetésre számíthatunk – közölték.