Ellenzéki előválasztás: Karácsony Gergely a legnépszerűbb a Medián szerint

Ellenzéki előválasztás: Karácsony Gergely a legnépszerűbb a Medián szerint

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely vezet a feltételezett ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségi versenyében a Medián friss felmérése szerint.

A Hvg.hu által ismertetett felmérés szerint a főpolgármester 39 százalékon áll. Őt Jakab Péter (32 százalék), Dobrev Klára (25 százalék), Márki-Zay Péter (22 százalék), majd Fekete-Győr András (10 százalék) követi.

A Medián öt potenciális miniszterelnök-jelölt esélyeit (választását, illetve elutasítását) is mérte. A megnevezett/feltételezett jelöltek népszerűségi versenyében 

A legkevésbé elutasított viszont nem Karácsony Gergely (15 százalék), hanem Márki-Zay Péter (8 százalék). Dobogós még Jakab Péter (16 százalék), akit Fekete-Győr András követ (17 százalék). Dobrev Klára elutasítottsága sokkal magasabb, 39 százalékos.

A február 17–22. között 1000 fős országos reprezentatív mintán elvégzett telefonos felmérés eredménye szerint a szavazókorú népesség több mint fele, a kormányváltásban érdekelt szavazók közel kétharmada hallott az előválasztás intézményéről, az utóbbiak jelentős többsége hasznosnak is tartja. A megkérdezettek több mint háromnegyede talált magának megfelelő jelöltet az öt felsoroltból.

Karácsony Gergely egyébként még ne jelentette be, hogy indul az előválasztáson, ahogy Dobrev Klára sem.