Ellenzéki konzultáció: közel 30 ezren utasítják el a Fudan Egyetemet

Ellenzéki konzultáció: közel 30 ezren utasítják el a Fudan Egyetemet

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina a Fudan elleni tüntetésen (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint harmincezren vettek részt a Fudan Egyetemről szóló konzultáción, amely Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester szerint világos eredményt hozott arról, hogy a budapestiek Diákvárost vagy Fudan Egyetemet szeretnének Budapesten. A konzultációt az aHang bonyolította le.

– A kormány nem vette le a parlament napirendjéről a Fudan-beruházásról szóló törvényjavaslatot, ezért a veszélyhelyzet elmúltával helyi népszavazási kezdeményeket indítanak a Ferencvárosban és a fővárosban – mondta el a konzultáció eredményét ismertető sajtótájékoztatón Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség, illetve LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a demokrácia ünnepe volt a konzultáció arról, hogy fővárosi szavazók diákvárost vagy kínai magánegyetemet szeretnének Budapesten. 30 ezer budapesti élt a válaszadás lehetőségével, az eredmények a főpolgármester szerint egyértelműek, és arra utalnak, hogy a 2022-es választás nem arról szól, hogy a baloldal legyőzi a jobboldalt, hanem hogy „a 99 százalékot képviselő ellenzéki pártok le tudja-e győzni a szűk egy százalékot, amely kizsákmányolja Magyarországot”.

A sajtótájékoztatón ismertették a konzultáció részletes eredményét. A 30 ezer érvényesen szavazó többsége elutasította a Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozását, azt, hogy ez a Diákvárosnak szánt helyszínen épüljön meg, illetve, hogy költségvetési forrásból vagy hitelből épüljön meg.

Az első kérdésre (Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg?) 94,38 százalék válaszolt nemmel. A második kérdésre (Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával?) 96,92 százalék válaszolt nemmel. Ennél is magasabb volt az elutasítottsága annak, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére. Erre 99,18 százalék nemmel szavazott. 98,74 százalék válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy működjön-e Magyarországon olyan egyetem közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak. Vagyis Budapesten a főpolgármester szerint semmilyen érdemi támogatottsága nincs a beruházásnak, amit a Fidesz akar rákényszeríteni a fővárosra, a IX. kerületre és az országra.

Karácsony Gergely szerint a magabiztos kormányzati kommunikáció megbicsaklott a Fudan ügyében, hiszen bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a téma „közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik”, közben a parlament mégis a beruházáshoz szükséges törvényt készül megszavazni.

A főpolgármester utalt Orbán Viktor miniszterelnök korábbi ígéretére, miszerint csak olyan beruházás valósulhat meg Budapesten, amit a fővárosiak is akarnak. – A konzultáció eredményének tükrében – ha a miniszterelnök szava bárkit érdekel a saját kormányában – akkor holnap nemmel kellene szavazniuk a Fudan törvényre – vélekedett Karácsony. Elmondása szerint minden lehetséges jogi politikai eszközt fel fognak használni, hogy a fővárosra, Ferencvárosra és az országra káros beruházás ne valósuljon meg, viszont megvalósuljon a Diákváros, hogy az olcsó lakhatási lehetőségek bővüljenek a vidéki diákok számára. A kerületi és fővárosi népszavazás mellett országos népszavazást kezdeményeznek, mert a kínai hitelt nem csak a budapestiek fogják visszafizetni mondta el – Karácsony.