Márki-Zay Péter: Minden ember győzzön meg három embert, akkor kétharmaddal győzhetünk

Márki-Zay Péter: Minden ember győzzön meg három embert, akkor kétharmaddal győzhetünk

Márki-Zay Péter az ellenzéki nagygyűlésen 2022. március 15-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Hiszek az igazságban, hogy Magyarország nem marad a történelem rossz oldalán – jelentette ki Márki-Zay Péter, a szövetségre lépett ellenzék miniszterelnök-jelöltje a pártok közös március 15-i nagygyűlésén. Márki-Zay arról beszélt, hogy ő maga milyen Magyarországban hisz. Eszerint olyan országban, amelyben a hatalom a népé, amely szabad, amelyik nyugati elkötelezettségű. Szavai szerint hiszi, hogy Magyarország végre győztes lesz, és újra egy nép és nemzet lesz az ország, nem pedig egy arc. Márki-Zay Péter választási ígéreteket is tett. Többek között bejelentette, hogy nem lesz kötelező a védőoltás, és lesz elszámoltatás is. A rendezvényen vendégként felszólaló lengyel Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke egyebek mellett kijelentette: Bem József, az 1849-1849-es magyar szabadságharc lengyel származású altábornagya ma az ellenzéki tüntetésen venne részt, és nem az orbán-párti rendezvényen. A nagygyűlésen felszólaló ellenzéki politikusok 12 pontban fogalmazták meg követeléseiket.

Márki-Zay Péter azzal kezdte beszédét, hogy nem emlékszik egyetlen olyan március 15-re sem, amikor megkérdőjelezték volna, hogy a márciusi ifjak álltak a történelem jó oldalán. Szerinte ma sincs másként. Szerinte ez a nap a nép kiállását, küzdelmét, szabadságvágyát és önfeláldozását jelenti. Európa 1956-ban is a csodálattal, együttérzéssel nézett a magyar népre, mert a magyarok a történelem jó oldalán álltak. Ma, 33 évvel a rendszerváltás után viszont nem így néznek ránk – állapította meg. – Ma nem egy nép vagyunk, hanem egy arc. Ez mindent elhomályosít – jelentette ki – és ugyan nem nevesítette, hogy Orbán Viktorra céloz.

Azzal folytatta, hogy ez a személy éket vert szomszédok, barátok, családtagok közé. Megmérgezte a nép és a nemzet szavainkat. – Ezért 20 nap múlva arra kell szavazni, hogy ismét egy nép és nemzet lehessünk, hogy ne kívülálók legyünk a hazánkban. Hiszen az a nemzet vagyunk mi is, akikért 1948 hősei a vérüket adták – fogalmazott.

Arról beszélt, hogy elfogadhatatlan, hogy narancssárga és kék embereket lássanak a magyarokban. Elfogadhatatlan, hogy Magyarország sakktábláján az egyik felén csak gyalogok, a másikon pedig csak vezérek vannak, a szabályokat pedig egyetlen ember írta. Márki-Zay szerint a vezetőnk önzése miatt választottuk a lemaradást, önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára. – Egy jó választásunk van: a Kelettel szemben Európát válasszuk, a rabsággal szemben a szabadságot, a nélkülözéssel szemben pedig az emelkedő Magyarországot – jelentette ki a kormányfő-jelölt.

Márki-Zay felidézte, hogy négy éve még csak baráti körében elégedetlenkedett, ma pedig egy fél ország gyűlöli, és ugyanennyien várják tőle a megváltást. Egyedül azonban nem tud mindenkit meggyőzni arról, hogy egy jobb, tisztességesebb Magyarországban hisznek, hogy több közös van bennük, mint ami elválasztja őket. De hisznek egy közös, igazságos, szerető országban. Egy olyan országban hisznek – folytatta –, ahol mindenki életét garantálja a világ legerősebb katonai szövetsége, illetve a magyar határőrök mellett az unió határőrsége is. Ezt a szövetséget soha nem fogjuk elárulni – jelentette ki.

Márki-Zay szerint hisznek a rendőrökben. Továbbá abban, hogy a jog asztalánál mindenki egyenlő. Abban is hisznek, hogy nem kötelező a védőoltás, nem kötelező az egészségügyi jogviszony.

Emellett megígérte: április 3. után a tesztek lesznek ingyenesek, és nem a parkolás, továbbá lesz elszámoltatás is – mondván olyan országban hisznek, ahol nem újságírókat és vállalkozókat üldöznek, hanem a bűnözőket. Hódmezővásárhelyen szerinte bebizonyosodott, hogy nem minden politikus lop.

A miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy hisz az igazságban, hogy Magyarország nem marad a történelem rossz oldalán. Szerinte mindenkinek meg kell győznie három embert, hogy arra szavazanak, amiben ők is hisznek, és akkor kétharmados többséget szereznek az országgyűlésben. Kijelentette: abban hisz, hogy az április ifjak lehetővé teszik, hogy egy valóban szabad és demokratikus Magyarországra ébredjen az ország a választás után. – Hiszem, hogy a hatalom a népé, és Magyarország győztes lesz végre, hogy újra egy nép és nemzet leszünk, hogy büszként lehet kimondani, hogy magyar vagyok – fejtette ki Márki-Zay Péter.

Donald Tusk: Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok

A nagygyűlésen Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke – a lengyel ellenzék vezetője – is felszólalt. Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok – kezdte beszédét Tusk. – Számunkra és az önök számára is a szabadság nem üres szavak. Együtt voltunk 1956 októberén és 1980-ban a lengyelországi Szolidaritás mozgalom születésénél, és 1989-ban is, amikor a két nemzet megszabadította magát a szovjetizmustól. Majd emlékeztetett Bem József tábornokra, akinek tegnap volt a születésnapja. Tusk szerint ma az ellenzéki tüntetésen venne részt, és nem a Békemeneten.

Ma sokkal fontosabb a szabadság, mint mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát – folytatta. Arról van szó, hogy az ukránok Magyarországért, Lengyelországért és Európáért is küzdenek. Tusk szerint egyetlen tisztességes ember számára sem lehet kérdés, hogy kinek az oldalára áll ebben a harcban.

Ezért nem csak a magyaroknak fontos a választás kimenetele, hanem az ukránoknak is – vetette fel Donald Tusk. Szerinte Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy az a vélemény alakuljon ki róluk, hogy ők a legputyinpártibbak egész Európában. Nem hiányzik olyan politikus Európából, aki még ma is Putyin mellé áll ebben a küzdelemben – jelentette ki. Európában nagy reményekkel néznek a magyarországi választásra. Szerinte a  harcuk a szabad országért úgy néz ki, hogy nem fegyver van a kezünkben, hanem szavazólap. Csak akkor lehet szabad Európa, ha eltávolítják azokat a politikusokat, akik az erő és a cenzurált államot építik. Majd Donald Tusk szavazásra biztatott mindenkit az április 3-i választáson.

Iványi Gábor: Nem leszünk attól az oroszok ellenségei, ha kiállunk Ukrajna függetlensége mellett

Nincs magyar szabadság világszabadság nélkül. Az 1956-os pesti srácok és a márciusi ifjak ma a kijevi srácok és harkovi forradalmi ifjak – jelentette ki Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség alapítója, lelkész a nagygyűlésen az Ukrajnában zajló háborúra utalva. Szerinte Orbán Viktor korábban Ukrajna ellen szított, most pedig gatyás békegalammbá vált. Azt is mondta, a magyar külügyminiszter a Bem téren, a szabadságharc hadvezérének szobra mellől szabotálja a világszabadság ügyét.

Azt mondta, hogy Orbán Viktornak most más dolga volt, ezért nem utazott el Kijevbe a cseh, lengyel és a szlovén kormányfőkkel. Iványi úgy fogalmazott, hogy adja Isten, hogy Márki-Zay Péter elutazhasson Kijevbe miniszterelnökként április 3. után.

Nem leszünk attól az oroszok ellenségei, ha kiállunk Ukrajna függetlensége mellett – jelentette ki Iványi Gábor. Embertelen kísérlet folyik a nemzetünk lelkével – mondta, majd azt kérdezte: vajon megérti-e a magyar nép, hogy nincs köztes tér a nyugati szabadság és a keleti zsarnokok között? A lelkész – utalva az április 3-i választásra – úgy fogalmazott: ma ismét feltehetjük a kérdést, hogy rabok legyünk, vagy szabadok? – Ez a kérdés, válasszatok – fejezte be beszédét Iványi Gábor.

Az ellenzék 12 pontos követelése

A felszólalók az Egységben Magyarországért követeléseit fogalmazták meg felszólalásaikban. Donáth Anna, a Momentum elnöke – EP-képviselő – kiemelte: követelik a sajtó szabadságát, az orosz és a fideszes propaganda eltörlését. A propaganda ugyanis eszköz arra, hogy a hatalmon lévők megtartsák a hatalmukat. Szerinte ma a tanárok márciusi forradalmárok örökesei, mivel ők állnak ki a szabadságokjogokért, többek között a tanszabadságért, a jövő generációiért, Magyarországért.

A Momentum elnöke úgy fogalmazott, hogy nem felelős az a kormány, amelyben van propagandaminiszter, de nincs egészségügyi és oktatási miniszter. Ezért azt követelik, hogy legyen újra felelős egészségügyi és oktatási miniszter Budapesten. Ez az ellenzék második követelése.

A harmadik pontot Karácsony Gergely budapesti főpolgármester jelentette be: követelik a jogállamiság visszaállítását. Szerinte még három hétig olyan kormánya van Magyarországnak, amelyben a hatalmat védik a polgároktól, az Országgyűlésnek nem elnöke van, hanem felügyelője; az önkormányzatokra nem szövetségesként, hanem ellenségként tekintenek. Szerinte öntudatos polgárból engedelmes alattvalót akarnak csinálni. Kormányváltás esetén elzárják a pénzcsapokat, és rácsapnak a kezekre. A hatalom embereit majd felváltja az emberek hatalma – jelentette ki.

Karácsony azt is mondta: a negyedik követelés törvény előtti egyenlőség nemi, származás, származási és szexuális orinteációtól függetlenul. Hozzátette: a gyermekeket a Fidesztől kell megvédeni.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke úgy kezdte beszédét: – Befogod a pofádat, és eltakarodsz, amíg még teheted. Aztán elmondta, hogy ezt Bayer Zsolt üzente neki, majd Bayer megszervezte a békemenetet. Jakab Péter szerint ezért is kell veszniük a gengsztereknek, a Fidesznek, a „köpcösnek”. Szerinte az országnak nincs újabb négy éve. Jakab Péter szerint közöttünk is vannak márciusi ifjak: a melósok, a rendvédelmisek, a tanárok. Márciusi ifjak a nyugdíjasok is. Ezért április 3-án győzniük kell a 22-eseknek. Európa és a háború között is választ az ország szerinte március 3-án. – Mi a békét választjuk, Európát és az eurót választjuk – jelentette ki Jakab Péter. Ezért mindenkit egységbe hívott a békéért és a szabadságért. Szerinte a pártok összfogása nem elég, az emberek összefogására van szükség. – Ahol a pártok összefognak, ott kormányt váltanak, ahol a nemzet fog össze, ott rendszert váltanak.

Schmuck Erzsébet: töröljék el a földtörvényt

Követeljük a földtörvény eltörlését, és hogy a gazdák kapják az uniós támgoatást, és ne nagygazdák – jelentette Ki Schmuck Erzsébet az LMP országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott, hogy narancsbárók léptek a régi urak helyébe. Ők kapják a támogatások jelentős részét, ők gazdagodnak. Azt mondta, hogy Márki-Zay Péter kormánya a magyar gazdákat támogatja az oligarchákkal szemben. Arról is beszélt, hogy április 3. a magyar gazdák felszabadításáról is szól.

Schmuck Erzsébet kitért arra, hogy jogbiztonság nélkül nincs szabadság, független igazságszolgáltatás nélkül nincs jogbiztonság. Azt ígérte, hogy az új kormány megszünteti a bíróságokra nehezedő politikai nyomást, és megszabadítják az ügyészséget Polt Pétertől, aki bűnüldözés helyett a bűnpártolói tevékenységet végzett.

Tóth Bertalan: az MNB a magyar embereket szolgálja!

Azért egyre kevesebbet a pénzünk a boltokban, mert a Fidesz 12 éve szándékosan gyengítik a forintot. Nyerészkednek rajta – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem a Fidesz házipénztára, hanem a magyar nemzeté – fogalmazott –, ezért a magyar embereket kell szolgálnia.

Tóth Bertalan beszélt az orosz-ukrán háborúról is: azt követelte, hogy a magyar katona Magyarországot védje Putyin háborújától. Olyan hadseregre van szükség, amely nem hagyja, hogy 40 percig repüljön egy drón Magyarország felett. Szerinte jobban védik Orbán hadvanpusztai földjét, mint Magyarországot. Kitért rá: Magyarország a nyugati szövetség tagja, a NATO-é. Szerinte Orbán Viktor és kormánya bukni fog, mert ezt kívánja a magyar nemzet.

Dobrev Klára a 11. pontot olvasta be, ez úgy hangzott: szabad ország, szabad egyetem. Szerinte nem egyszerűen oktatáspolitikai konfliktusuk van a Fidesszel. Dobrev a tanárokat hősöknek nevezve emlékeztetett, hogy március 16-ra sztrájkot hirdettek a pedagógusok. A támogatásukra kérte az embereket, mert ők is azért harcolnak, amiért az ellenzék is: szabad országért, szabad egyetemért, oktatásért.

A 12. követelés az euró bevezetése. Dobrev szerint nem csupán azért, mert ezzel kisebb infláció, és hogy ne lehessen nyerészkedni az árfolyamon az MNB-ben. – Nem halogathatjuk tovább, Magyarországnak piaci ravaszkodás nélkül el kell köteleződnie az Európai Unió mellett. Szerinte ugyanis az a béke, amit a nyugati szövetség tud biztosítani, nem a kétévente összebuszoztatott emberek – mondta a békemenetre utalva. – Nyugathoz kell láncolni a magyar kompot, erős Európa kell. Ő ezt nevezi Európai Egyesült Államoknak.

A Békemenetről percről percre közvetítésünket az alábbi linken találják.