Ellenzéki polgármesterek határolódtak el Szita Károlytól, miután ő támogatta az iparűzési adó megfelezését

Ellenzéki polgármesterek határolódtak el Szita Károlytól, miután ő támogatta az iparűzési adó megfelezését

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek elõkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilenc hazai város vezetője nyílt levélben határolódott el Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnökétől, aki korábban nyilatkozatban állt ki a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedései mellett. Kaposvár fideszes polgármestere az MJVSZ teljes tagsága nevében hangsúlyozta, hogy „a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, s hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét.”

A hétfőn nyilvánosságot látott nyílt levelet Péterffy Attila, pécsi polgármester, az MJVSZ társelnöke mellett Botka László (Szeged), Veres Pál (Miskolc), Nemény András (Szombathely), Csőzik László (Érd), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), Fekete Zsolt (Salgótarján), Szűcsné Posztovics Ilona (Tatabánya) és Pintér Tamás (Dunaújváros) írták alá. A kilenc megyei jogú város polgármestere hangsúlyozta, hogy nem ért egyet sem a nyilatkozattal, sem a kormány döntésével. – Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet – tették hozzá. Azt kérik ezért a szövetség elnökétől, hogy „a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól”.

A levél aláírói szerint a kormánypárti vezetésű városok polgármesterei is értetlenül állnak a kormány döntése előtt, ők azonban nem fogalmaztak meg kritikát eddig. – A kilenc város vezetőiként természetesen szolidaritást vállalunk a többi város és település vezetőjével is, ugyanis az ő városaikat, az ő közszolgáltatásaikat, az ő lakosságukat is jelentős hátrány éri a csökkentés miatt. Ismerjük és átérezzük az ő helyzetüket is – fogalmaztak.

A nyílt levélben hangsúlyozták, hogy a kormány döntését követően a 2021-es költségvetésben az MJVSZ-tagdíjra szánt, többmillió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítják, mivel, mint írták, a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségünk lesz.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt szombaton bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések értelmében a kis- és középvállalkozások és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentik. A miniszterelnök indoklása szerint ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyek és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig egyenként tekintik át.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor szombaton az MJVSZ vezetőségével is tárgyalt az ügyben. A megbeszélésen Szita Károly mellett Péterffy Attila, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok fideszes polgármestere, a fideszes Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nem volt jelen a megbeszélésen.