Ellenzékieket akasztanának egy fehérvári fideszes oldalon

Ellenzékieket akasztanának egy fehérvári fideszes oldalon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idegenszívű, hazaárulók, akik statáriális jelleggel akasztást érdemelnek – ilyen és ehhez hasonló gondolatokat fejthetnek ki szabadon a kommentelők az ellenzéki politikusokkal kapcsolatban a Fehérvári Polgári Közélet nevű nyilvános Facebook-oldalon. A csoport vállaltan Cser-Palkovics András fideszes polgármestert támogatja, aki azonban jelezte: elhatárolódik.

Egy a névjegye szerint Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester támogatására létrejött Facebook-csoport, a Fehérvári Polgári Közélet oldala hemzseg az ellenzéki politikusokat gyalázó megnyilvánulásoktól – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Barlabás András, a Momentum helyi képviselője, aki pártjával együtt tegnap lett hazaárulózás áldozata.

A „hazaáruló" mellett az „idegenszívű" szó is visszatérő vádak az oldal bejegyzéseiben, a kommentelők azonban még erre is rákontráznak – moderálás hiányában ezt gond nélkül megtehetik. „Aki szülőföldjét elárulja, az népének, nemzetének pusztulását akarja. Ez egy szörnyű bűntett, ami csakis kötél általi halálbüntetést vonhat maga után, méghozzá statáriális jelleggel!!!” – áll az egyik Barlabást és a Momentumot hazaárulózó poszt kommentjében. A megnyilvánulás egy napja bárki számára elérhető.

Ehhez hasonló megszólalások gyakran születnek a magyar online nyilvánosságban, azonban az oldal készítői ebben az esetben nem hogy nem moderálták, hanem láthatóan még bátorították is a kommentelőket. „Ha már szülőföld, a vezetők közül Cseh Katalin Montrealban, Berg Dániel pedig New Yorkban született. A többiek pedig bárhol születhettek.” – válaszolta az oldal üzemeltetője az akasztós hozzászólásra. A székesfehérvári önkormányzat által üzemeltetett televízió, a Fehérvár Tv egyik munkatársa is hozzászólt a poszthoz egy egyszavas kérdést feltéve: "Lombik"?

Barlabás erre – az illetőt név szerint említve – saját oldalán reagált. Mint írta, a tévés „hozzászólásával arra célzott, hogy olyan lehetek, mint aki lombik programban fogant – ezzel a kijelentésével átgázolva több száz olyan fehérvári családon, akik, mint egyfajta utolsó mentsvárként, a lombik program segítségével szeretnék a gyermekáldás örömét megélni."

Az nem látható a közösségi oldalon, hogy ki a Fehérvári Polgári Közélet oldal üzemeltetője. Az oldal szabályzatának első mondatában ironikus módon az szerepel: „az az ellenzéki szimpatizáns, aki durván mocskolódik és/vagy erőszakkal fenyegetőzik, tiltva lesz! Ne csak mondják magukról, de tessék is európai magyarok módjára viselkedni, mert ez eddig nem nyugati hanem inkább balkáni stílus!" Az oldal névjegyében csak annyi áll, hogy „A jövőben is Dr. Cser-Palkovics András!".

Székesfehérvár polgármesterét telefonon kerestük, végül sms-ben értük utol. Kérdésünkre azt írta: Székesfehérvár Önkormányzatának vagy személy szerint neki az említett oldalhoz semmi köze. Az oldal működtetőjének kilétéről nincs információja. „Az ilyen stílust és tartalmat pedig eddig és ezután is mélységesen elítélem, az ilyen hangnem ellen pedig nyilvánosan is mindig felléptem. Természetesen ebben az esetben is elhatárolódom. Az értelmes és tárgyszerű vitának helye van a város közéletében, az ilyen gyűlöletkeltésnek azonban nincs.”

– írta a fideszes városvezető.

A székesfehérvári közélet, legalábbis 2018 decemberéig az Átlátszó szerint „a béke napsütötte szigete" volt a magyar közélet átlagához képest, bár ezzel a véleménnyel Barlabás András nem ért egyet. A Momentumos képviselő szerint több, a Fehérvári Polgári Közélethez hasonló oldalon is folyamatosan az ottanihoz hasonló stílusban és tartalommal kampányoltak ellenzéki politikai erők, köztük gyakran Momentum ellen.

Barlabás elmondása szerint a tartalmak következetesen a kormányzati propagandával csengtek egybe. Az oldalakból mostanra már csak három lelhető fel, a többi elmondása szerint azóta már nem található meg a Facebookon. A három oldal valóban hasonlít egymásra, és a Fehérvári Polgári Közélet oldalára. A Mujkó intelmei (az oldal neve Mujkó bohóc székesfehérvári, Városház téri szobrára utal) szintén a Momentum hazaárulózásával, míg a Halyrá Fehérvár inkább a DK-val és általában az ellenzékkel foglalkozik. Túlságosan sok követője egyiknek sincs, értelmezhető követői táborral –majdnem 1200 fő – csak a Fehérvári Polgári Közélet rendelkezik.