Elnöki ügy: engedély nélkül használhat szirénát Novák Katalin autós konvoja

Elnöki ügy: engedély nélkül használhat szirénát Novák Katalin autós konvoja

Novák Katalin, amint Jichák Hercog izraeli elnökkel találkozik

Fotó: Facebook / Novák Katalin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bővült azon szervezetek köre, melyek hatósági engedély nélkül használhatnak megkülönböztető jelzést, azaz kék villogót és szirénát – vette észre a Magyar Hang. Mint a keddi Magyar Közlönyből kiderült, Pintér Sándor belügyminiszter rendeletben hagyta jóvá, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) járműveire is hatósági engedély nélkül szereljenek fel szirénát. Pintér arra hivatkozva adott mentességet a Novák Katalin alá tartozó flottának, hogy az „kiemelt államérdeket” szolgál.

Ugyanilyen hivatkozási alappal kaphattak korábban engedély nélkül szirénát a Honvédelmi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, sőt, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság járművei.

A vonatkozó szabályozás szerint engedély nélkül alapesetben az életmentéssel, katasztrófaelhárítással foglalkozó szervezetek kaphatnak szirénát: köztük az Országos Mentőszolgálat vagy a honvédség sürgősségi betegszállítói, a hivatásos, önkéntes és önkormányzati tűzoltók; de így használhatnak megkülönböztető jelzést a NAV vonuló egységei, a honvédségi rendészek és a büntetés-végrehajtás rabszállítói autói is.

Novák Katalin így szó szerint égen és földön VIP-utasnak számít: korábban a Népszava írta meg, hogy a köztársasági elnök gyakorlatilag csak a honvédségi repülőgépeket használja, ha hivatalos útra indul.

Arról pedig lapunk számolt be, hogy Novák tavaly őszi, Észak-Amerikába és Kanadába megtett útjai akár több mint 110 millió forintba is kerülhettek, és hogy az elnök asszony szinte teljes Föld körüli távot tett meg a tengeren túli utazások során.