Diákok, tanárok, szülők, járókelők együtt demonstráltak a tanárokért

Diákok, tanárok, szülők, járókelők együtt demonstráltak a tanárokért

Demonstrálók a Nagykörúton (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

7:30 Elkezdődött az Élőlánc a pedagógusokért elnevezésű demonstráció, amely a budapesti Nagykörúton kap helyet. A demonstrálók itt vonulnak végig 7:45-től. A szervező az Egységes Diákfront, akik egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy enyhüljön a tanárhiány, javuljanak az iskolai körülmények, és legyen önálló oktatási minisztérium.

7:45 Tudósítóink szerint Budapest nagyobb terein fél nyolc körül már nagyobb csoportok gyülekeztek. A hvg.hu azt írja a közeli nagyobb gimnáziumok mentek ki először. Ők igyekeznek láncformát felvenni már idő előtt. Rendőr itt-ott akad egy, de kockás zászló egyelőre több van. Az autósok dudálással fejelzik ki a szolidaritásukat a tüntetőkkel. Többen megtapsolják a demonstrálókat.

7:50 Összesen 33 tankerületi központnál szerveznek sztrájkot a 60-ból – monta el a PSZ képviselője.

 

 

 

8:00 Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja a reggeli sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy ma gördülő sztrájk keretében több ezer tanár vesz részt a megmozdulásokban. Azt is elmondta, hogy a következő sztrájknapot november 18-ra tűzték ki.

8:10 Szabad ország, szabad oktatás, fizessék meg a tanárainkat – ilyen, és ehhez hasonló jelszavak olvashatók a tüntetők transzparensein.

8:22 Az élőlánc végigért a körúton. Tudósítóink szerint az emberek jó hangulatban demonstrálnak. Még a rendőrautók is rövid szirénázással fejezik ki a szolidaritásukat a tüntetőknek.

8: 26 "Eredményes emberi oktatást követelünk", ezzel a táblával állnak a Villányi úton tüntetők a Telex beszámolója szerint. Máshol csak egyszerűen sztrájkról üzennek, esetleg a kilenc pontban megfogalmazott követeléseiket osztogatják.

8:27 Munkatársunk az Oktogontól a Mester utca/Ferenc körútig haladva hol gyérebben, hol sűrűbben, de mindenhol tüntetőket látott. Nyolc előtt nem sokkal sűrűbben voltak az Oktogonnál, Blaha Lujza térnél vagy a Corvin negyed környékén, de a Mester utca/Ferenc körútnál is sokan gyülekeztek. Feltűnt itt például egy Bori nem megy iskolába feliratú tábla is. Jellemzően fiatalabbak állnak mindenütt, de sokan vannak a nyugdíjaskorúak is.

8:28 Transzparensen: az apa férfi, a tanárhiány nő – áll az egyik transzparensen.

8:30 Jellemzőek az egyazon iskolához tartozó csoportok állnak egy helyen, a Margit körúton például az Árpád Gimnázium diákjai a Telex szerint. Több helyen, például a Veres Pálné Gimnáziumban újra sztrájkolnak pedagógusok csütörtökön, de akadnak szolidarítók is. Értesülésünk szerint a Veres Pálnéban például közel két tucatnyian vannak a sztrájkolók.

8:31 Tudósítónk szerint a Jászai Mari téren Gelencsér Ferenc és Kunhalmi Ágnes is megtekintette az élőláncot.

8:34 Nem csak a Nagykörúton zajlik a demonstráció, az ország számos iskolájában vannak megmozdulások.

8:36 Transzparensen: „a pszichológius elfogyott, logopédus nem is volt”.

8:38 Hódmezővásárhelyen is élőlánccal tiltakoznak, számolt be róla a Telex. Legalább százhúszan tiltakoznak a helyi Kossuth téren. A lap úgy tudja, a Bethlen Gimnázium viszont egyházi iskolaként nem vett részt eddig a megmozdulásokon, sőt, tavasszal egy oktató szóbeli figyelmeztetést is kapott állítólag a tüntetésen való részvétele miatt, ezért beadta felmondását. „Ez nem egy iskolai, hanem városi szintű szerveződés. Azért vállalkoztunk erre, mert érdekel minket a gyerekeink jövője, az oktatás jövője’’ - erről beszélt a Szegedernek Gabrovits Péter gimnáziumi tanár.

8:42 Több helyszínről is jelezték, hogy a kukásautókon dolgozók kifejezetten lelkesen, dudálással, integetéssel fejezik ki a szolidaritásukat az élőlánc résztvevőivel. Mint ismert, korábban nekik demonstrációval kellett kiállniuk az érdekeikért.

8:43 A tüntetésről készült videónkat itt tekinthetik meg:

8:49 „Ha nagy leszek, főispán leszek”, ilyen táblát is látott olvasónk a Blaha Lujza tér és az Oktogon között. Komolyabb és humoros transzparensek egyaránt találhaóak, utóbbiak között van például a Margit hídon feltartott „Már vénülő szememmel őrizem a pénzedet is”, a felirat felett Orbánnal, Pintérrel és Mészáros Lőrinccel.
 
8:50 A hangszórókból több helyszínen is A pál utcai fiúk musical A Grund című dala szól, ami a tanár- és diákdemonstrációk egyik indulójává vált.
 
8:52 A rendezvény hivatalosan véget ért, vannak helyszínek, ahol már oszlani kezdett a tömeg, ám máshol még egyáltalán nem úgy tűnik, mintha haza akarnának menni a tüntetők. A Margit körúton még 9 óra előtt pár perccel is zúg a „szabad ország, szabad oktatás”, a szimpatizánsok dudálásai is folyamatosak.
 
 
 
9:07 Karácsony Gergely főpolgármester a következő posztot osztotta meg a Facebookon: „Az oktatás közös ügyünk. A gyerekek mindannyiunk közös gyerekei, a tanáraink a mi tanáraink, és mi nem adjuk a jövőnket! Legyen szabad az ország, legyen szabad az oktatás!”
 
 
9:10 Tíz órára a Belső-Pesti Tankerületi Központ elé vonulnak a Fazekas Mihály Gimnázium tanárai. A céljuk, hogy figyelmeztető levelet adjanak át a vezetőnek, Marosi Beatrixnak, aki az elmúlt hetekben polgári engedetlenkedő pedagógusok kirúgásáról, illetve gyanús szakdolgozatáról vált ismertté. A fazekasosok terveik szerint felolvasnak egy nyilatkozatot, majd „ – nomen est omen – fazekakkal és egyéb konyhai harci eszközökkel békés csörömpölésbe kezdenek.”
 
9:13 Huszonhat pedagógus sztrájkol a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban is a Telex szerint. A soroksári Grassalkovich Antal Általános Iskolában huszonegy pedagógus választotta a tiltakozásnak ezt a módját. Szegeden is tiltakoznak a tanárok, az Arany János Általános Iskola előtt stílszerűen A walesi bárdokat szavalták. A résztvevő általános iskolák, gimnáziumok, szakgimnáziumok, egyetemi karok oktatói feketében mondták el a szöveget.
 
9:24 Tudósítóinknak többen arról beszéltek, hogy az oktatás romló színvonala miatt vannak kint a demonstráción. Egyik nyilatkozónk azt jegyezte meg, hogy a tanárhiányból lett elege, a gyermeke iskolájában már az év elején jelezték, hogy nincs, aki matematikát tanítson.
 
9:25 A tünetetés alapvetően békésen zajlott, kisebb vitát csupán a Móricz Zsigmond körtérről jeleztek tudósítóink, ott egy diák és egy idősebb hölgy között alakult ki szóváltás.
 
Egy gördeszkás fiú kockás inggel a kezében vett részt a pedagógusokért álított élőláncban, egyfajta mozgó élőláncot alkotva.
Székesfehérváron „a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tantestületének 50 százaléka sztrájkolt az első három órában a mindenki által ismert célok megvalósításáért” – írta az interneten az intézmény egyik tanára. Adalék ezzel kapcsolatban – tette hozzá –, hogy Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnökének utasítására: minden pedagógus, aki nem vesz részt a sztrájkban, és bemegy órát tartani a sztrájkoló pedagógusok helyett, a fizetésén felül bruttó 4000 Ft óradíjban részesül. „Erre honnan van pénz?” – tette fel a kérdést a pedagógus.
 
 
 
 

Címkék: pedagógussztrájk