Élőláncot szerveznek a civilek a XI. kerületi vasúti óriásberuházás ellen

Élőláncot szerveznek a civilek a XI. kerületi vasúti óriásberuházás ellen

Fáklyás felvonulást szerveztek 2020 szeptemberében a civilek, szerintük nem veszik eléggé figyelembe a lakosság érdekeit a vasútfejlesztés során Fotó: Popék Egyesület

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (POPÉK) élőláncot szervez a XI. kerületi Hamzsabégi sétány fáiért augusztus 28-án, szombaton délután hattól – adta hírül a Budapest XI. kerületében működő civil szervezet, amely kezdettől kifogásolja a Déli Körvasút nevű vasútfejlesztési nagyberuházást, mivel az teljesen átalakítaná a Hamzsabégi-Dombóvári-Sárbogárdi út környékét, és a civilek szerint évtizedekre „bebetonozhatja” a teherforgalmat Budapest sűrűn lakott lakóövezetébe.

A tiltakozó XI. kerületi lakók a közleményben azt hangsúlyozták, hogy nem a vasútfejlesztés ellen szólalnak fel: „Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a Déli Körvasút nevű vasútfejlesztési beruházást, hanem a jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Szeretnénk elérni, hogy a Hamzsabégi út Budafoki és Bartók Béla utak közötti rövid, sűrűn lakott szakaszán, ahol a sétány több száz 40-50 éves fájának elpusztításával járna a beruházás, maradjon a két vágány, a teherforgalom csökkentésével″.

– Vágánybővítés helyett a modern vasútbiztonsági berendezések alkalmazását támogatjuk, valamint korszerű zajfogó kialakítását, de nem 10-16 méteres, oda nem illő vasbeton- és üvegfalat, amely sötétbe borítaná a parkot és a sínek közelében lévő lakásokat. Csak a növényzet sérelme nélkül kialakított zajvédelmet fogadunk el – írta közleményében az egyesület. Úgy látják: nem előzte meg valós társadalmi egyeztetés a több ezer ember életét negatívan befolyásoló gigaberuházást.

A Déli Körvasút projekt gazdája, a Budapest Fejlesztési Központ (BKF) tájékoztató honlapja azt emeli ki: az elővárosi forgalom bővítése miatt mindenképpen szükséges a vágánybővítés, és a teherforgalom évtizedes távlatban legfeljebb negyven százalékkal nőhet. Az egyesület szerint a beruházás környezeti hatástanulmányából az derül ki, hogy a jelenleg tervezett zajárnyékolót a teherforgalom indokolja. A civilek attól tartanak, hogy a beruházás évtizedekre bebetonozza a teherforgalmat egy lakóövezetbe. 

– Ha a kormány által már 2013-ban bejelentett, Budapestet délről elkerülő V0 körgyűrű a Déli Körvasúttal egy időben épülne meg, a teherforgalom jelentős részét ki lehetne vezetni a fővárosból és a Hamzsabégi sétány mentéről – vélekedett közleményében az egyesület. A Budapest Fejlesztési Központ erről más véleményen van, maradéktalanul szerintük a V0 sem tehermentesítené a Déli Körvasút vonalát. – A teherforgalom bővülésével is számolni kell természetesen a jövőben, itt azonban nem várható nagyobb növekedés, minthogy a mai óránként 4 vonatból a jövőben óránként 5 vonat lesz. Ebből azonban 1-2 tehervonat a V0 megépítése esetén se lehetne átirányítható a V0-ra – írja a Budapest Fejlesztési Központ. A beruházás során kétezer fa ültetését és vasúti sínek mentén húzódó park fejlesztését ígérik.

A beruházás még csak feltételes közbeszerzési szakaszban van, a környezetvédelmi engedélyt pedig bíróságon támadta meg POPÉK. A civil szervezet úgy vélekedik: a tervek még megváltoztathatók, ha lesz rá politikai akarat.