Előre hozta a kilakoltatási moratóriumot a főváros

Előre hozta a kilakoltatási moratóriumot a főváros

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. szeptember 28-án. Szemben Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j). (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előre hozták az eredetileg november 15-tel kezdődő téli kilakoltatási moratórium kezdetét a fővárosi önkormányzati bérlakások bérlőinél, a folyamatban lévő kilakoltatásokat pedig felfüggesztik – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúlag támogatta a testület. A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat önként vállalta, hogy 2023. április 30-ig magánszemély esetében – mint végrehajtást kérő – nem kezdeményezi lakóingatlan kiürítését, valamint kezdeményezi az esetlegesen folyamatban levő végrehajtási eljárás felfüggesztését. A fővárosi önkormányzat kezdeményezi a kerületi önkormányzatoknál, hogy ugyanígy járjanak el az általuk indított végrehajtási eljárások tekintetében.

A főpolgármester javaslatára, egy másik előterjesztés kiegészítéseként a képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy 200 millió forintos támogatást adnak a Menhely Alapítványnak, kifejezetten a rászorulókat ellátó civil szervezet rezsitámogatására.

A Fővárosi Közgyűlés azt is támogatta, hogy a Mol és a Budapesti Közművek (BKM) közös céget hozzon létre a főváros és a központi régió hulladékszállítására. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatokat érintő jogszabályi változások részeként, a 2023. július elsejétől hatályos koncessziós működési modellből eredő változások miatt szükséges elvi döntéseket egyhangúlag hozta meg a testület. Az előterjesztés szerint a Mol megkereste a BKM-et, hogy közös vállalatot hozzanak létre. A gazdasági társaságnak 50-50 százalékos tulajdonosa lenne a BKM Nonprofit Zrt., és a Mol Nyrt. vagy a Mol Körforgásos Gazdaság Kft. A BKM érintett munkavállalói munkáltatói jogutódlással 2023. július 1-től a létrehozásra kerülő gazdaság társaság munkavállalói lennének.

A jelenlegi energiapiaci helyzetre reagálva a testület döntött arról, hogy a díszkivilágítás üzemideje rugalmasan alakítható legyen. A közvilágítási rendelet jelenleg is lehetőséget ad arra, hogy a főpolgármester – kérelemre – 30 napig a díszkivilágítás eltérő üzemeltetéséről döntsön, ugyanakkor az elfogadott javaslat szerint különleges jogrend, így a jelenleg is fennálló veszélyhelyzet idejére ezt a lehetőséget a harmincnapos időkorlát nélkül is biztosítják.

A Fővárosi Közgyűlés kimondta egyetértését, hogy Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódóan november 17. és 2024. november 17. között jubileumi rendezvénysorozat valósuljon meg.

A képviselők a Vörösmarty tér, a Podmaniczky Frigyes tér, a Széchenyi tér és a József Attila utca átadása miatt rendezték az ingatlanok fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos költségeket és bevételeket az átadás napja és szeptember 30. között, ugyanis azok augusztus elsejével ingyenesen az állam tulajdonába kerültek, majd az V. kerület ingyenes vagyonkezelésébe adták. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kiemelte: a fővárosi önkormányzat szerint az „einstand” alaptörvény-ellenes, a területek elvételébe nem nyugszanak bele, azonban amíg azt az arra jogosult szerv meg nem változtatja, addig a jogszabályban foglaltak végrehajtása érdekében a szükséges intézkedéseket meg kell tenni, hogy tiszta legyen a jogi helyzet.

A Fővárosi Közgyűlés 191 millió forinttal támogatta a Twist Olivér Alapítvány az Oikos Segítőházzal közösen benyújtott pályázatát, amelyben azt vállalták, hogy a Fóti úti saját tulajdonú ingatlanon kilenc-tizenegy, utcán élő szenvedélybetegek és/vagy pszichiátriai betegek elhelyezésére szolgáló intézményt építtet. Ezt a fővárosi közösségi költségvetésből finanszírozzák.

A közgyűlési ülés kezdetén a Fidelitas több aktivistája egy molinót tartott fel, amelyen Soros György, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, valamint Márki-Zay Péter volt közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt fényképe mellett az volt olvasható: „Tiltott kampányfinanszírozás! Mennyit kaptatok az amerikai júdáspénzből?”.

A testület jóváhagyta a helyi közösségi közlekedés idei évre vonatkozó 12 milliárd forintos állami támogatásáról szóló szerződést.

A közgyűlés hozzájárult, hogy a BKV jelzálogszerződést kössön a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV). A BKV-nak nagyságrendileg 4,8 milliárd forintra van szüksége a likviditási egyensúly biztosítására, ezért az első fizetési halasztási kérelmet a július 12-i és 20-i adófizetési kötelezettségre, összesen 1 milliárd forint összegre nyújtotta be a fizetési könnyítésre vonatkozó igényét. Az összeget – a késedelmi kamatokkal együtt – 2023. június 12-én kell a BKV Zrt.-nek megfizetnie, és a fizetési halasztás biztosítékaként zálogszerződést kell a BKV-nak kötnie. Ebben a BKV Zrt. vállalja, hogy amennyiben az energiahordozók áremelkedésének kompenzálására állami támogatást kap, a támogatásból haladéktalanul megfizeti a halasztott adókötelezettségét.

(MTI)