Elöregedett géppark nehezíti Budapesten a hókotrást

Elöregedett géppark nehezíti Budapesten a hókotrást

Hókotró Budapesten (Fotó: FKF)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

77 téli munkagéppel dolgozik szombat délelőtt az FKF a fővárosi utak hó- és síkosságmentesítésén, munkájukat viszont a súlyos munkaerőhiány mellett az elöregedett géppark is nehezíti – közölte a cég.

Mint közleményükben írták, az FKF Köztisztasági Divízió szakemberei éjféltől folyamatosan ellenőrizték az utak állapotát, és ahol lehetséges volt, a munkagépek elvégezték az utak preventív sózását. Az FKF munkatársai 77 téli munkagéppel jelenleg is dolgoznak az utak megtisztításán, síkosságmentesítésén, hogy biztosítsák – első lépésben – a közösségi közlekedés zavartalanságát.

Hozzátették, hogy Budapest úthálózatának takarítását jogszabályban meghatározott, szigorú prioritási sorrendben kell végezniük: így aztán először a hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), M3-as, M5-ös autópályák, a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, egyéb autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak, a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak kerülnek sorra. A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

Arról is beszámoltak, hogy a rendelkezésére álló téli célgépek száma az elmúlt 10 év során mintegy 20 százalékkal csökkent, a flotta darabszáma már korábban sem volt elegendő. Az elöregedett géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70 százalék körüli. A mai napon kivonuló gépjárműparkból reggel 09 óráig 4 darab vált meghibásodás miatt üzemképtelenné.

Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy munkatársaik a közismerten kritikusan nehéz finanszírozási helyzet és munkaerőhiány ellenére elkötelezettek a szolgáltatások fenntartása iránt, és arra törekszenek, hogy a legtöbbet hozzák ki a meglévő eszközparkból.

Hozzátették azt is, hogy bár a BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.  jelenlegi munkavállalói létszáma magasabb, mint az összeolvadás előtti tagtársaságoké együttesen volt, de számos hiányszakmában jelenleg összesen több száz betöltetlen státusz van, folyamatosan várják többek között gépjárművezetők jelentkezését.

A szombati hóhelyzetről itt olvashat.

Címkék: FKF, havazás