Előválasztás: az egyik miniszterelnök-jelölt máris megszegte az ajánlásgyűjtés szabályait?

Előválasztás: az egyik miniszterelnök-jelölt máris megszegte az ajánlásgyűjtés szabályait?

Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-ával Párt elnöke, előválasztási miniszterelnök-jelölt. Forrás: a Le az Adók 75%-ával Párt közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak azzal okozott meglepetést a Le az Adók 75%-ával Párt elnöke, hogy regisztrált az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztásra, hanem azzal is, ahogyan az aláírásokat gyűjteni igyekszik. Egy részét ugyanis az interneten keresztül intézné el: online kér egy hozzájárulást a szimpatizánsaitól, hogy a nevükben aláírhasson. Sőt, megkeresésünkre még azt is felvette, „ha az érintett magáénak ismeri el (az aláírást), akkor rendben van”, vagyis, mintha füllentésre ösztönözne. A Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György ügyvéd szerint az eljárás nonszensz.

Hétfőn elindult és szeptember 6-ig tart az ellenzéki előválasztás ajánlásgyűjtési szakasza mind a képviselőjelöltek, mind a miniszterelnök-jelöltek számára. Egyéni országgyűlési képviselőjelöltek esetén 400, miniszterelnök-jelöltek esetén 20 000 ajánlás szükséges ahhoz, hogy valaki felkerüljön a szavazólapra a szeptember 18-a és szeptember 26-a között megrendezendő előválasztáson, melyen az ellenzéki pártok kiválasztják azt a 106 képviselőjelöltet és egy miniszterelnöki kihívót, aki(k) szembeszáll(nak) a Fidesz jelöltjeivel és Orbán Viktorral.

A kormányfő-jelölti versenybe a hat korábban is ismert aspiráns (Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József) mellé az utolsó pillanatban sorakozott fel Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-ával Párt elnöke.

Ecsenyi egyébként nemrég az Azonnalinak adott interjúban arra utalt, csupán az volt a szándéka a jelentkezéssel, hogy megtrollkodja az ellenzéki előválasztást, mert szerinte a regisztrációját úgysem fogják elfogadni. – Mi ezt azért csináltuk, mert abban bízunk, hogy ezáltal nyomás alá tudjuk őket helyezni, hogy megmutassuk, ez mennyire nem demokratikus folyamat – ráadásul az adófizetői pénzekből szervezik meg – mondta a portálnak. A libertariánus világnézetű párt elnöke ugyanakkor arra számít, hogy „egy nagyon jó kampánnyal akár 45 százalékos eredményt is elérhetnek” a választásokon.

Hétfőre, az ajánlásgyűjtés elindulására időzítve is meglepetéssel szolgált. Pártja Facebook-oldalán hétfőn dél körül ugyanis megjelentettek egy online aláírásgyűjtő ívet, melyet kitöltve a választópolgár hozzájárul ahhoz, hogy Ecsenyi pártja aláírja a választó helyett a miniszterelnök-jelöltségét támogató ajánlószelvényt. Az internetes űrlap kitöltésével Ecsenyiék arra is megszerezni vélik a kitöltők hozzájárulását, hogy az íven megadott telefonszámon később az előválasztási bizottság ellenőrizze (a választóknál) az aláírások eredetiségét. – Hozzájárulok ahhoz, hogy a megadott telefonszámon később kapcsolatot kezdeményezzenek velem; az előválasztási bizottság ugyanis ellenőrizni fogja az aláírásokat – olvasható a szövegben.

Bizonyító erejű magánokirat kell
Az is egy érdekes kérdés, hogy miképp lehet egyáltalán meghatalmazni egy nem természetes személyt (egy pártot szőröstül-bőröstül), és hogy mennyire jogszerű egy olyan online adott meghatalmazás, amelyet ráadásul arra adunk, hogy a nevünkben a nevünket írják rá egy okiratra. Ilyet a magyar polgári jog szabályai szerint mindemellett csak úgynevezett „teljes bizonyító erejű magánokiratba” fektetve tehetünk. Ez utóbbi jogi kategória azt jelenti, hogy vagy két tanú és a meghatalmazó eredeti, saját aláírása szükséges hozzá, vagy nem szükséges tanú, de akkor kézzel kell írnia a teljes dokumentumot a meghatalmazónak.

Lapunk megkereste az ellenzéki előválasztást koordináló, lebonyolító Civil Választási Bizottság elnökét, Magyar György ügyvédet, hogy kommentálja a Le az Adók 75%-ával Párt rendhagyó aláírásgyűjtési módszerét. Az elnök szerint felesleges is beszélni ezen eljárásról, annyira nonszensz, annyira ezer sebből vérzik. Mint Magyar György a Magyar Hangnak elmondta, az előválasztás világos szabályai szerint – melyet minden jelölt megismert – csak eredeti aláírásokat fognak elfogadni az ajánlásgyűjtő íveken. Az ügyvéd kiemelte, hogy az előválasztás hasonlítani kíván a „rendes” választásra, így az ajánlásgyűjtés módjában sem tér el attól. Kiemelte, a választás hitelességet muszáj kontrollálni, hogy a választói bizalmat megtarthassák. És azt szerinte nem szolgálják az ilyen, Ecsenyiékhez hasonló komolytalan próbálkozások.

Ecsenyi szerint jogilag is rendben van

Az ügyben megkerestük magát Ecsenyi Áront is, aki kérdéseinkre küldött válaszában úgy érvelt, hogy „most azon megfeszülni, hogy ki írta alá kinek, mit számít?” A pártelnök szerint „ellenőrizni fogják, és ha az érintett magáénak ismeri el, akkor rendben van. Jogilag is.” Ecsenyi felhozta azt is, hogy álláspontja szerint Jakab Péter hozzá hasonlóan gyűjti az ajánlásokat, ez azonban nincs így. Jakab támogatókat gyűjt az interneten, akiket aztán személyesen felkeresnek az aktivistáik az aláírásukért. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje nem buzdítja arra a választópolgárokat, hogy adjanak neki arra felhatalmazást, hogy aláírja a választók helyett az aláírásgyűjtő íveket.

Ecsenyi a válaszában Magyar Györgyöt is megvádolta azzal, hogy a saját, ajánlószelvényekre írt adatkezelési tájékoztatóját nem ismeri, ahogy ő írta: „eddig elrejthették előle, hiszen azon befigyel a Google, ami valahogyan az aláírásukat adó polgárok adatairól is gondoskodik”. Majd e ponton bemásolt a dokumentumba képként egy szöveget, amely arról tanúskodik, hogy a személyesen gyűjtött, eredeti aláírásokat az aHang nevű non-profit szervezet (nincs hozzá köze Magyar Györgynek, ő a CVB-t képviseli - a szerk.), valamint a Google rendszere kezeli adatfeldolgozóként. Ez viszont csupán azt jelenti, hogy az eredeti aláírással ellátott és a választópolgár személyes jelenlétével gyűjtött ajánlásokat egy Google adatbázisban dolgozza fel az aHang. Az adatfeldolgozó és az adatkezelő fogalma teljesen más. A feldolgozó, ahogy a nevében is benne van, nem gyűjt adatot (ez esetben ajánlást-aláírást), hanem csak feldolgozza azt például egy táblázatban. Az adatkezelők az előválasztás vonatkozásában, ahogy annak adatkezelési tájékoztatója is írja, maguk az ellenzéki pártok és a pártok delegáltjaiból megalakult Országos Előválasztási Bizottság. Arra az előválasztás adatkezelési tájékoztatója nem nyit lehetőséget a jelölteknek, hogy csak és kizárólag az interneten gyűjtsék az ajánlást, különösen úgy nem, hogy a választó helyett a jelölt írja alá az ívet.

Eddig csak látogatói jeggyel juthatott a parlamentbe
Ecsenyi Áron korábban a lezárások és a karantén-kötelezettség elleni tüntetések szervezésével vetette észre magát. Majd az Index átvétele, és a szerkesztőség korábbi újságíróinak távozása után rövid ideig újságíróként dolgozott a lapnál, ám két hét múltán megváltak tőle. Még korábban, 2019 végén egy látogatói jeggyel bejutott az Országgyűlésbe, ahol a pártja programját kezdte kiabálni.