DK-s aláírással már most karácsonyi ajándékról értesítették a XVIII. kerületieket

DK-s aláírással már most karácsonyi ajándékról értesítették a XVIII. kerületieket

Szaniszló Sándor (j) és Ferencz István (b) (Forrás: Szaniszló Sándor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éppen az előválasztási szavazás kezdete előtti napokra időzítette a DK-s Szaniszló Sándor által vezetett XVIII. kerületi önkormányzat a nyugdíjasok értesítését arról, hogy a karácsonyi élelmiszercsomagot idén 5000 forintos vásárlási utalvány formájában kapják meg – derül ki a lapunkhoz eljutott levélből. A tájékoztatót aláírta a szintén DK-s Ferencz István alpolgármester is, aki egyébként indul az előválasztáson Kunhalmi Ágnes ellenében. Ráadásul az értesítéssel párhuzamosan egy másik kiadvány is eljutott a kerületi postaládákba: a kerületvezető alpolgármesterét és Dobrev Klárát ajánlja a választók figyelmébe a voksoláson.

Habár karácsonyig még van idő, a XVIII. kerület már most tájékoztatta a helyi időseket, hogy mit várhatnak. A Demokratikus Koalícióba átigazolt Szaniszló Sándor polgármester és a szociális ügyekért felelős Ferencz István alpolgármester által aláírt levélben leszögezték: az önkormányzat – a kormányzati elvonások ellenére – idén is hozzájárul a karácsony kellemesebbé tételéhez. A korábban megszokott élelmiszercsomag 5000 forintos értékét vásárlási utalvány formájában, postán küldik majd ki Pestszentlőrinc-Pestszentimre 65 év feletti lakosainak – írták.

Ezzel lényegében párhuzamosan pedig a postaládákba került egy másik kiadvány is, amelyen Szaniszló Sándor azt kéri a lakosoktól, hogy vegyenek részt az előválasztási szavazáson, illetve azon Ferencz Istvánt, illetve Dobrev Klárát támogassák. – Nem mindegy, hogy ki fogja képviselni a kerületet a jövő évi országgyűlési választáson, hogy aztán a kerület hangja legyen a Parlamentben – érvelt.

Információink szerint az első, tehát a karácsonyi levél eljuttatását a kerületiekhez az önkormányzat finanszírozta, vagyis közpénz. A birtokunkba került szerződés szerint az önkormányzat szeptember elején 21 274 darab lakossági tájékoztató levél előállítására szerződött a kazincbarcikai Litoplan Kft.-vel bruttó 1,4 millió forint értékben. Az összeg azonban a környezetvédelmi termékdíjat nem tartalmazza – derül ki belőle. A megrendelést legkésőbb szeptember 13-ig kellett leszállítani. A megbízáshoz egyébként kapcsolódik egy adatfeldolgozásról szóló megállapodás is, amely alapján a kazincbarcikai cég – a meghatározott szempontok szerint – elkészítheti a levelet.

A második, kifejezetten pártkiadványt már a Demokratikus Koalíció állta. 

Az ügyben megkerestük a XVIII. kerület polgármesteri hivatalát. Kíváncsiak voltunk, hogy Szaniszló Sándor nem tartja-e visszásnak, hogy az 5000 forintos karácsonyi támogatásról szóló levelet éppen az előválasztás előtti napokra időzítve kézbesítették, illetve hogy azzal párhuzamosan, egy másik papíron a polgármester a DK jelöltjét, Ferencz Istvánt ajánlja az előválasztáson részt vevők figyelmébe.

Leszögezték: az önkormányzat postán kézbesítette az értesítéseket. – A szórólap a DK saját kiadványa, amit saját terjesztőivel terjesztett. A kettőnek semmi köze egymáshoz, a párhuzamos kézbesítés pusztán véletlen egybeesés – közölte Hámori László, a kerület rendezvény- és médiaigazgatója.
Azt a felvetést – miszerint etikus-e az előválasztáson Ferencz István kampányát ilyen módon önkormányzati forrásból nyújtott segítséggel támogatni – az önkormányzat visszautasította. – Semmilyen önkormányzati forrás nem szerepel Ferencz István kampányában. A tájékoztató levelet, amelyben egyetlen szó sem esik előválasztásról az önkormányzat adta fel és fizette a költségeit. A szórólap viszont a DK kiadványa, a DK forrásából és terjesztőivel – szögezte le Hámori László.

Megkérdeztük, hogy miért kellett már szeptemberben, éppen néhány nappal az előválasztási szavazás előtt értesíteni a kerület nyugdíjasait a karácsonyi támogatásról. A hivatal azt közölte, az önkormányzat minden évben ősszel indítja el a karácsonyi utalványok (korábban csomagot adtak) osztásának előkészítését. – Mivel nagyon sok érintett érdeklődött, az önkormányzat levélben értesített minden 65 év feletti kerületi lakost, hogy az idén sem marad el a csomagosztás, és idén is utalvány formájában kapják meg a támogatást – írták. A korai időpontot azzal is magyarázták, hogy a karácsonyi utalvány osztásához szükséges közbeszerzési eljárást időben le kell folytatni, ehhez pedig szükséges, hogy már az ősz folyamán dolgozzanak ezen.

Egyébként tavaly a járvány miatt, biztonsági okokból döntöttek az élelmiszercsomag vásárlási utalványra cseréléséről – írták egy másik felvetésünkre. – A csomagosztásokon a korábbi években rendre hosszú sorok, tumultus alakult ki az átvevő pontoknál. Tavaly télen, még jóval az oltások megkezdése előtt komoly járványügyi kockázatot jelentett éppen a veszélyeztetett korosztály egy helyre hívása. Így választottuk az utalvány formát, amelyet házhoz kézbesítve juttatunk el az érintettekhez. Az utalványosztás tehát nem új és nem idei "találmány". A tavalyi akció olyan sikerrel járt, hogy a kerületi idősek nagy számban jelezték, hogy idén is örülnének, ha ebben a formában kapnák meg az ajándékot – jegyezték meg.