„Óriási tömegek” támogatják – mondta, mégis kilépett az előválasztásból az egyik miniszterelnök-jelölt

„Óriási tömegek” támogatják – mondta, mégis kilépett az előválasztásból az egyik miniszterelnök-jelölt

Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-ával Párt elnöke, előválasztási miniszterelnök-jelölt. Forrás: a Le az Adók 75%-ával Párt közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mégsem vesz részt az előválasztáson Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-ával párt miniszterelnök-jelöltje – jelentette be a politikus az ATV Híradójának. Indoklása szerint alacsony volt az aktivistahálózatuk szervezettsége, ezért gondot okozott a 20 ezer ajánlás összegyűjtése. Arra is kitért, hogy sosem akarták igazán, hogy részt vegyenek az előválasztáson. Szerinte az abban résztvevő pártok és jelölő szervezetek az Orbán-Gyurcsány-tengelyt helyezik előtérbe, és nem érdekük hogy más törésvonalak – például az adók – mentén tematizálják a politikát.

Múlt hét végén már jutottak el arról információk a Magyar Hanghoz, hogy Ecsenyi Áron fontolgatja, kiszáll az előválasztásból, sőt, a párt éléről való lemondását is kilátásba helyezte. Mindezt azért, mert alig volt aktivistájuk és esélytelennek látta a kellő számú aláírás összegyűjtését.

A Magyar Hang akkor meg is kereste Ecsenyi Áront, aki szombaton azt nyilatkozta nekünk, hogy „óriási tömegek vannak”, akik aláírják az ajánlásgyűjtő ívüket, ezért folytatják, nem szállnak ki az előválasztásból. Visszakérdeztünk ugyan, hogy pontosan mit jelent az „óriási tömegek”, hol tart az ajánlásgyűjtésük, hányan támogatták őt online és hányan személyesen, papíralapon, de erre már nem kaptunk választ a Le az Adók 75%-ával Párt elnökétől. 

Ezt követően, kedden késő délután mégis úgy nyilatkozott az ATV Híradójának, hogy visszalép az előválasztási miniszterelnök-jelöltségtől. A hírműsornak nyilatkozva Ecsenyi azzal egybehangzóan nyilatkozott, amilyen információk már múlt héten eljutottak hozzánk a párt tagjai előtti kifakadásáról. A pártfórumon – általa nem cáfolt értesülésünk szerint – azt írta, a tagok „95%-a semmit sem csinál és 6-7 embertől várják a csodát”. „6-7 ember nem fog 20 000 aláírást gyűjteni, ha meggebed is”. Pedig szerinte ő és pártja „kicsire voltak attól, hogy áttematizálják a közvéleményt”.

Múlt héten írta meg lapunk, hogy az ellenzéki előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje, a versenybe az utolsó pillanatban beszálló Ecsenyi Áron szokatlan online módszerrel gyűjti az ajánlásokat. Az internetes űrlapjukat kitöltőket arra kéri a párt, hogy egyben hatalmazzák fel őket a választópolgárok, hogy a párt helyettük aláírja a „rendes”, papíralapú gyűjtőívet. Abban a cikkünkben megszólalt Magyar György ügyvéd, az előválasztást koordináló Civil Választási Bizottság elnöke, aki akkor nonszensznek, „ezer sebből vérző” próbálkozásnak nevezte Ecsenyiék eljárását. Cikkünk megjelenését követően egy nappal, arra hivatkozva az Országos Előválasztási Bizottság felszólította Ecsenyi Áront, hogy hagyjon fel „az ajánlásgyűjtés címén alkalmazott szabálytalan és törvénytelen gyakorlattal”.

A már említett belső fórumban az egyik csoporttag által feltett kérdésre válaszolva Ecsenyi Áron pénteken elismerte, hogy „elvileg” nem jogszerű az ő módszerükkel, azaz online, űrlapon gyűjteni (és a választók nevében aláírni az ívet). Így „aláírást gyűjteni elvileg nem lehet” – írta, majd hozzátette: „gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, ki írja alá, ha meghatalmazzák”.

Egy másik kérdésre válaszolva azt írta Ecsenyi, egy linken megosztva a többek által kifogásolt ajánlásgyűjtő ívet, hogy „mi ezt próbáltuk eddig, mivel nem tudják ellenőrizni, hogyha meghatalmazást kapunk, akkor ténylegesen ki írja alá”. A párt ennek ellenére nem távolította el a kifogásolt aláírásgyűjtő űrlapot, az még most, a visszalépése után is elérhető.