Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok

Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok

Az előválasztási szavazatok összeszámlálása (Fotó: Facebook/MSZP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem folytathatnak lejárató kampányt egymással szemben, a másik vallása, nemi identitása nem képezheti a kampány részét – egyebek mellett ezek szerepelnek abban az etikai kódexben, amelyet az előválasztásra fogadtak el az ellenzéki pártok.

Újra egyeztettek az együttműködő ellenzéki pártok – Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – elnökei szerdán és elfogadtak egy úgynevezett előválasztási etikai kódexet. Ebben a következőket kötik ki az előválasztáson induló jelölteknek:

  • Tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét
  • Politikustársaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét
  • Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését, a kampány során ennek megvalósulásáért felelős demokrataként dolgoznak
  • A jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak
  • A jelöltek a médiakapcsolataikat a demokratikus összefogás sikerének szolgálatába állítják
  • A jelöltek vállalják, hogy minden törvényes eszközzel fellépnek a kormányzati hazugságkampánnyal szemben
  • A jelöltek azt is vállalják, hogy jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék.

A dokumentum bevezetője szerint: „A demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon”. Céljuk, hogy „Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát”. Mindehhez meggyőződésük szerint egy olyan új kormányra van szükség, amely tiszteletben tartja mások véleményét.

Az előválasztásban résztvevő pártok egyúttal vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében. Amennyiben valaki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg.

A tervek szerint a 106 egyéni választókerületben és a miniszterelnök-jelölt személyét érintően is lesznek előválasztások. Utóbbira eddig a pártok közül a Jobbikot vezető Jakab Péter és a Momentum-elnök Fekete-Győr András jelentkezett be, míg rajtuk kívül Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, illetve Pálinkás József jelezte részvételét.