Elrendelték a nyomozást a Dunát szennyező óbudai gázgyári mérgek miatt

Elrendelték a nyomozást a Dunát szennyező óbudai gázgyári mérgek miatt

Fotó: Verőczi Zoltán/Wikimedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentésre nyomozást rendelt el a III. kerületi Rendőrkapitányság az óbudai gázgyári talajszennyezés Dunába jutásával összefüggésben – írja az Index.

A nyomozás folyamatban van, csütörtökig gyanúsított kihallgatására még nem került sor. Az Index elsőként számolt be az óbudai Duna-parton tapasztalható, különböző színű folyadékok Dunába szivárgására, és a környéken érezhető szúrós szagra. Mivel a Zöldhatóság nem válaszolt kérdéseikre, a Greenpeace Magyarország szakértőivel a helyszínre mentünk, ahol mintákat vettek a szivárgó folyadékból.

Pár nappal később kiderült, hogy a csurgalékvíz- és üledékminták több rákkeltő anyag (naftalin, arzén, benzol és benzolszármazékok) többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták. Az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a Zöldhatóságnál. A mérési eredményt a helyszínre később kiszálló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálatai is igazolták.

Azóta az is kiderült, hogy a környezetvédelmi hatóság egy bejelentés nyomán már 2009-ben vett mintákat az érintett Duna-parti területen. Az akkori eredmények a mostanihoz hasonlóan rákkeltő anyagok többszörös határérték-túllépését mutatták ki: a cianid mindhárom mérési pontban meghaladta a határértéket; az arzén és az ólom mennyisége a hatszorosa volt a megengedett határértéknek. Határértéken túli eredményt mutattak ki az etil-benzolból, a xilolokból és a naftalinokból is egy vagy több mérési ponton. A talajban a cink, a higany és a THP (C5-C40) szintén túllépte a szennyezettségi határt.