Első körben engedélyezték a debreceni akkumulátor-gyárról a helyi népszavazást

Első körben engedélyezték a debreceni akkumulátor-gyárról a helyi népszavazást

A Semcorp akkumulátorgyár már épül (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átengedte első fokon a helyi választási bizottság a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárról szóló népszavazási kezdeményezést – ezt az LMP közölte csütörtök délután. A zöldpárt – mint írták – sejti, hogy ez csak az első lépés volt és a Fidesz mindent megtesz majd, hogy megakadályozza a népszavazást különböző jogi eszközökkel, de ők tovább küzdenek, hogy „Debrecen jövőjéről a debreceniek dönthessenek”.

A kormány néhány hónapja büszkén jelentette be, hogy háromezer milliárd forint értékben épül hatalmas akkumulátorgyár Debrecen mellé, ugyanakkor a beruházásról nem kérdezték meg a helyiek véleményét. – Egy ilyen gigaberuházás hosszú évtizedekre meghatározhatja a város jövőjét: a gyár vízigénye óránként ezer köbméter, miközben a nyári aszály elég pontosan mutatta meg, hogy a víz mekkora kincs lesz a jövőben. A beruházás ráadásul jelentősen csökkenti a zöldfelületeket, és az egész város életét befolyásoló hang- és hőhatással bír – indokolta az LMP, hogy miért szeretnének népszavazást az ügyben.

A terveket korábban Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM)parlamenti államtitkára jelentette be úgy, mint Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása. A kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben, 221 hektáros területen. Az ígéretek szerint mintegy 9 ezer új munkahelyet hoznak ezzel létre Magyarországon.