Elsősorban a Sinopharmmal oltott időseket kellene harmadszor is beoltani

Elsősorban a Sinopharmmal oltott időseket kellene harmadszor is beoltani

Újonnan érkezett kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák Tóth Imre veszprémi háziorvos Ördögárok utcai orvosi rendelőjében 2021. március 4-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenkit, aki még nincs beoltva, sürgősen rá kell venni az oltásra – hangsúlyozta a Magyar Hangnak Falus András immunológus, aki szerint a Sinopharmmal oltott időseket kellene előnyben részesíteni a harmadik oltás során, erről azonban nem szólnak a központi ajánlások – szerinte helyetelenül. Duda Ernő is úgy foglalt állást: jelenleg elsősorban azoknál a Sinopharmmal oltott időseknél indokolt a harmadik oltás, akiknél bizonyítottan nem alakult ki védettség. Mindkét immunológus úgy látja: hiba volt az időseket a kínai vakcinával oltani.

Kritikával illeti a két, Magyar Hang által megkérdezett immunológus professzor, Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa és Falus András, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem professzor emeritusa is azokat az ajánlásokat, amelyeket a héten hozott nyilvánosságra a Telex, és amelyben a Nemzeti Népegészségügyi Központ a háziorvosokat és a kórházakat tájékoztatja azzal kapcsolatban, hogyan járjanak el a harmadik koronavírus-oltások beadásával kapcsolatban. 

Orbán Viktor miniszterelnök július közepén jelentette be a Kossuth rádióban, hogy augusztus 1-től lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét Magyarországon. A kormányfő bejelentésből úgy tűnt, hogy a harmadik oltás kérdésében szinte korlátlan mozgástere lesz az oltó orvosoknak, akik nem csak arról dönthetnek, hogy kinél és mikor indokolt az úgynevezett booster-oltás, hanem arról is, hogy pontosan milyen vakcinát kell használni. 

Az időpontfoglaló rendszer csütörtökön meg is nyílt, az eeszt.gov.hu felületén a kórházi oltópontokra lehet regisztrálni. A kormányzati portálon azt írják, az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint négy hónapja kapta meg. Az egydózisú Janssen-vakcina esetében természetesen az első oltástól számítják a négy hónapot.

Az oltóorvosoknak kiküldött levél szerint az oltást elsősorban a kockázati csoportba tartozóknak, vagyis az  időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, elhízottaknak, immunszupprimált betegeknek ajánlják megfontolásra, 4-6 hónappal a második oltás után. Az ajánláshoz mellékelt táblázat szerint a korábbitól különböző vakcinával ajánlják a harmadik oltást, viszont szinte bármelyik vakcina "párosítható" szinte bármelyik másikkal, egy kivétellel, hogy vektorvakcinára (az Astra Zeneca, a Janssen és a Szputnyik-V ilyen) nem adható ismét egy vektorvakcina. Ez utóbbival mindkét, Magyar Hang által megkérdezett szakértő egyetért. 

Az immunológus professzorok viszont mindketten hiányolják az egyértelmű utalást arra, hogy jelenleg elsősorban azoknak a Sinopharmmal oltott időseknek van szüksége harmadik oltásra, akiknél nem alakított ki megfelelő védettséget a kínai vakcina. 

Falus András szerint azoknak az időseknek a védelmét kellett volna kiemelni a hivatalos ajánlásban, akik be vannak oltva, mégis védtelenek: - Az ajánlást nagyon általánosnak, elégtelennek, és helyenként felelőtlennek tartom. Sorrendet kellett volna felállítani. A legfontosabb a Sinopharmot kapott idős emberek tesztelése lenne neutralizáló ellenanyagra, és aki negatív, annak azonnali újraoltása szükséges Pfizerrel. A Sinopharmmal oltott 75-80 évesek 50 százalékának megalapozott tudományos vélemények szerint nincs immunválasza - mondta a Magyar Hangnak Falus András. 

- Harmadik oltásra annak van szüksége, aki Sinopharm oltást kapott, 50 feletti, és bizonyítottan nincs vagy alacsony az ellenanyag szintje - erősítette meg a Magyar Hangnak Duda Ernő is. Szerinte az e csoportba tartozók esetén indokolt az oltás, illetve azoknál, akik olyan orvosi terápiát kapnak, amely gátolja az immunrendszer működését, mint a kemoterápia, a besugárzás, a szteroidok, metotrexát, Rituxán. Akinek a szervezete nem termel ellenanyagot, vagy nem elegendőt termel, annak általában véve is ajánlott a harmadik oltás. Duda Ernő kiemelte: harmadik oltással bárki oltható, de ez nem mindenki esetében indokolt, mert a legtöbb emberben a  többi vakcina legalább fél évig biztos védelmet alakít ki.

- Sajnos nálunk a Sinopharmmal - szemben a kínaiak ajánlásával - nem a fiatalokat oltották, hanem sok időst. Ez a fajta vakcina 50-60 év felett kevéssé, vagy nem működik. Ez egy óriási baklövés volt, mert a beoltott körülbelül 1 millió emberből nagyjából 250-350 ezer védtelen maradt. A helyzetet rontja, hogy a járvány átpolitizálódása miatt hivatalosan Magyarország nem hajlandó elismerni ezt a hibát, és nem korrigálja - fejtette ki Duda Ernő. Falus András szerint is elsősorban erre a hibára kellett volna felhívni a figyelmet az ajánlásban.

Abban egy véleményen van a két szakértő a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott táblázattal, hogy vektor vakcinára (Astra Zeneca, Szputnyik-V és Janssen) nem lehet ismét vektor vakcinával oltani.  Mint Duda Ernő hozzátette: a vektorvakcinával oltottaknál az újabb vektor hatástalan. 

A mostani ajánlás a következő kombinációkat tartalmazza:

  • AstraZeneca után Pfizer, Moderna és Sinopharm
  • Janssen után Pfizer, Moderna Sinopharm
  • Moderna után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Pfizer után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Sinopharm után Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen
  • Szputnyik-V után Pfizer, Moderna, Sinopharm 

A hivatalos iránymutatás szerint tehát a korábbitól különböző oltóanyagot érdemes adni harmadik oltásként. Az ajánlás szerint az elölt vírust tartalmazó Sinopharmmal tehát az mRNS- és a vektorvakcinákkal is ráolthatnak az oltóhelyek, és viszont, Sinopharmra is bármelyik másik vakcina adható. Ezt a kört két megkérdezett immunológus szűkítené, az elölt vírust tartalmazó Sinopharmot egyikük sem ajánlja harmadik oltásként, noha Falus András hozzátette: fiatalabbak esetén hatékonyabb volt a kínai oltóanyag, mint az időseknél, szerinte célszerű azonban minőségi sorrendet felállítani, és a legjobbnak és legkorszerűbbnek az mRNS-vakcinák bizonyultak.

Falus András szerint a Sinopharmmal oltottaknak harmadik oltásként Pfizert kellene kapniuk, és a Pfizerre ő - Karikó Katalin véleményével egyezően - csak Pfizerrel oltana.

Duda Ernő szerint viszont bármely működő vektor-vagy mRNS-vakcina szóba jöhet a Sinopharm után. Akit mRNS alapú vakcinával oltottak, annak viszont Duda Ernő szerint legjobb, ha ugyanazt a vakcinát kapja, bár azt is hozzátette: szerinte ők is kaphatnak vektorvakcinát is. 

Mindkét szakember kiemelte: a legjobbnak a rendelkezésre álló adatok alapján mRNS-vakcinákat tartják - Idősekben, nagyon elhízottakban, autoimmun- vagy daganatos betegségekben szenvedőkben a legtöbb vakcina gyengén működik. A Moderna és a BioNTech/Pfizer kivételek, sokkal jobbak, mint bármely másik, de mindenkiben ezek sem működnek jól. A mérések szerint a vektorvakcinák (AstraZeneca, Szputnyik, Janssen) 100 emberből 78-91-ben működnek, kiben jobban, kiben kevésbé. A legújabb delta mutánssal szemben a védettség lecsökken 50-60 százalékra, de a súlyos, vagy halálos betegséggel szemben még mindig 100-ból nagyjából 80 embert megvédenek. Ezek az arányok a Moderna és Pfizer esetében 96-ról indulnak és a mutáns ellen is 70 százalék felett védenek - ismertette Duda Ernő. 

Falus András azt is hangsúlyozta: mindenkit, aki nincs még beoltva, sürgősen rá kell venni az oltásra. - Mindenek előtt meg kellene tudni, hogy miért alakult ki az oltással szembeni ellenállás, milyen szociológiai okok és kommunikációs hibák járultak ehhez hozzá. Akár anyagi előnyök felajánlásával, akár egzisztenciális, munkahelyi hátrányok kilátásba helyezésével is, de minél több embert be kellene oltatni. A fiatalokat is, mert ők a delta variáns fő célpontjai lesznek, ahogyan a magasan átoltott Izraelben ez már most is látszik  - mondta Falus.

 

 

Címkék: oltás, harmadik oltás