Elszabadult a pokol a gyerekrendelőkben

Elszabadult a pokol a gyerekrendelőkben

Fotó: Unsplash/Hush Naidoo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nincs is itt a megfázások és az influenza szezonja, a gyermekorvosi rendelők és az iskolák környékén már most „őrület és káosz” uralkodik – fogalmazott nemrég egy budai gyermekorvos a hírlevelében. A közösségi médiában egyre több szülő osztja meg a panaszait: van, aki arról számol be, hogy gyermekét nátha miatt tíz napra hazaküldték, más azért háborodott fel, mert a gyerek osztálytársát a hasmenéses tünetek után egy nappal iskolába engedték.

Abban a gyermekorvosok is egyetértenek, hogy a nátha egyéb tünetek nélkül nem jelenti koronavírus gyanúját. A náthát kivéve azonban szinte minden más fertőző megbetegedés tünetei – a láz, a köhögés, az izomfájdalom, a hányás-hasmenés vagy a fejfájás – is utalhatnak koronavírusra. Mindeközben Magyarországon a gyerekek átlagosan havonta egy légúti – többnyire vírusos eredetű, felsőlégúti – megbetegedésen esnek át – utóbbi adatra Bogdányi Katalin, a Normafa úti Gyermekrendelő orvosa hívta fel a szülők figyelmét.

Az Oktatási Hivatal (OH) nemrég állásfoglalásban tájékoztatta az iskolákat és óvodákat arról, hogy betegség után csak orvosi igazolással térhet vissza a gyermek, az intézményeket csak egészségesen látogathatják. Azt már nem fejtették ki bővebben, kit kell egészségesnek tekinteni. Az új rendelkezést számos intézmény úgy értelmezte, bármilyen betegsége van a gyermeknek, tíz napra haza kell küldeni. Több gyermekorvos a közösségi médiában hívta fel a szülők figyelmét, hogy az iskola nem döntheti el, mikor beteg a gyermek, hány napot kell otthon töltenie. Arra vonatkozóan pedig nem érkezett hivatalos iránymutatás, pontosan mit kell igazolnia az orvosnak.

– Aki kitalálta, hogy minden betegséget igazolni kell, egyáltalán nem volt tisztában azzal, hogy mit kér – vélekedett a Magyar Hangnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. – A pedagógusoknak van egy elképzelésük arról, hogy melyik gyermek beteg. Őt hazaküldik, és azt várják el, hogy minderről az orvos állítson ki igazolást. Sok esetben az orvos úgy véli, a gyermek nem beteg, az iskola mégis azt kívánja, hogy tartsuk otthon tíz napig. Az orvosok munkája semmi másból nem áll, mint a tanárok által betegnek tartott gyerekek igazolásainak kiállításából – mondta el az elnök, aki maga is praxist visz Csepelen. Póta György nem a pedagógusokat hibáztatja, hanem az általa átgondolatlannak tartott szabályozást.

– Egyes iskolák már azt a diákot is hazaküldik, akinek a családtagja beteg. Ilyenkor az orvosnak azt kellene igazolnia, hogy nem fertőző beteg a gyermek, de nem tudunk mindenkit tesztelni. Innentől kezdve két lehetőség van: az orvos vállalja a felelősséget, a tünetek alapján kiállítja az igazolást arról, hogy a gyerek nem fertőző beteg, amit biztosan ő sem tudhat; vagy nem állít ki ilyen igazolást, és otthon tart mindenkit tíz napig. Ebbe a családok bele fognak roppanni, az iskolák pedig kiürülnek. Egy rendelésen 30-40 ilyen igazolást kell kiállítanom, miközben ezeknek a gyermekeknek legalább a kétharmada orvosi értelemben nem beteg. Ha a gyermek nem lázas, kap levegőt, nem köhögi-tüsszögi szét a tantermet, és jó a közérzete, csak éppen folyik az orra, mert megfázott, az nem betegség – számolt be az elnök. Ő egyébként ilyen esetekben olyan igazolást állít ki, amely szerint a szülővel történt telefonos konzultáció alapján nincs a gyermeknek olyan tünete, amely orvosi vizsgálatot igényelne.

Több gyermekorvos kijelentései is alátámasztják Póta György szavait. – Az esetek 95 százalékában náthás tünetek miatti óvodai, iskolai igazolás gyártása lett a feladatunk – írta a közösségi oldalán Tordas Dániel budakalászi gyermekorvos. Bogdányi Katalin, a Normafa úti Gyermekrendelő orvosa arra jutott: a náthát és még néhány esetet leszámítva a szakmai kritériumok alapján gyakorlatilag minden fertőző beteg gyermeket koronavírus-gyanúsnak kell tekinteni. Nátha, hőemelkedés, torokfájás esetén viszont, ha nincs a családban koronavírus-esethalmozódás, hagyományosan kezelik a gyermeket, aki egy tünetmentes nap után térhet vissza az iskolába. Kiemelte: az intézmény vagy a szülő által karanténra „ítélt”, de nem beteg gyerekeknek nem tud igazolást adni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje valóban azt mondja ki, hogy koronavírus-gyanú esetén indokolt a teszt. Fő tünetekként a köhögést, lázat, nehézlégzést és a hirtelen íz- és szaglásvesztést nevezi meg, kevésbé specifikusként pedig a fejfájást, izomfájdalmat, hidegrázást, fáradékonyságot, hányást és hasmenést. Azt, hogy mi számít gyanúnak, Póta György elmondása szerint a háziorvosnak kell megállapítania: – Jogunk van kérni a tesztet, ha úgy gondoljuk, hogy a beteg koronavírus-gyanús. Egy egyszerű hasmenés esetén én nem fogom kérni, de ha láz, végtagfájdalom társul hozzá, vagy sokkal rosszabb a beteg közérzete, mint általában ilyen esetben, akkor fogom. Ha volt igazolt fertőzés a környezetében, és volt kontakt, kisebb tünetek esetén is érdemes tesztet kérni – mondta Póta, aki szakmailag lehetetlen feladatnak tartja kiszűrni a gyerekek közül a koronavírus-fertőzötteket, hiszen negyven százalékuk tünetmentes.

Van olyan iskola, ahol szintén úgy gondolják, nincs sok értelme az igazolásnak, sőt arra is felhívták lapunk a figyelmét, hogy az ügyben két jogszabály ütközik. Továbbra is hatályos ugyanis az Emmi rendelete, amely magasabb rendű jogszabály, mint az intézkedési terv, és az megengedi a szülői igazolás elfogadását, valamint az igazgató is mentesítheti a tanulókat. Egy budapesti középiskola igazgatója azt mondja: ők alkalmazzák is ezt. – Ilyenkor mindig a józan észt szoktam segítségül hívni, és azt próbálom eldönteni, mivel érjük el leginkább a céljainkat. Ha a gyerek köhög, akkor hazaküldjük, és azt mondjuk neki, akkor jöjjön újra, ha tünetmentes. Hiszen lényegében a háziorvosnál is a szülő bemondására történik minden.

Az operatív törzs szeptember 22-i tájékoztatóján is szóba került a téma. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint nem indokolt, hogy a szülők saját maguk igazolják az egyszerűbb betegség elmúltát. Mint mondta, jelenleg nem várható el a szülőtől, hogy meg tudja ítélni gyermeke állapotát. Úgy fogalmazott, hogy fontosnak tartják, hogy vizsgálat történjen annak érdekében, hogy valóban egészséges gyermek mehessen vissza az iskolába, vagy óvodába.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/38. számában jelent meg szeptember 18-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/38. számban? Itt megnézheti.