„Eltartani való cigány nélkülük is van elég!” – a Mi Hazánk fővárosi elnöke a Nyugatiban járt

„Eltartani való cigány nélkülük is van elég!” – a Mi Hazánk fővárosi elnöke a Nyugatiban járt

Ukrajnai menekültek a Nyugati pályaudvaron, 2022. február 28-án. (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben hazai magánszemélyek, civil szervezetek, egyházak, segélyszervezetek, önkormányzatok és a kormányzati kommunikáció szerint az állam is az ukrajnai harcok elől menekülőket igyekszik segíteni – nemzetiségtől függetlenül –, a Mi Hazánk Mozgalom budapesti elnöke a cigányok migrációjáról posztolt. Ahogy arra egyik olvasónk felhívta a figyelmet, Nagy Attila egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki még február 28-án, hogy szerinte valójában a hazánkba érkező „ukrán–magyar cigányok” csak kihasználják a háborús helyzetet, majd „a tehetetlen magyar adófizetők fizetik fenntartásukat néhány tíz évig.” Posztját szó szerint idézzük:

„Vasárnap esti fényképek a Nyugatiba érkező ukrán–magyar cigány családok érkezéséről. Teljesen egyértelmű, hogy nekik nincs veszélyben az életük (és vagyonuk, ami nincs) egyszerűen csak kihasználják a háborús helyzetet a jobb élet reményében. Majd a tehetetlen magyar adófizetők fizetik a fenntartásukat néhány tíz évig. A magyar hatóságok pedig egymással is versenyezve igyekeznek kiszolgálni őket. A Mi Hazánk Mozgalom ezt egyértelműen ellenzi, hiszen eltartani való cigány nélkülük is van elég!” – írta ki Facebook-oldalára, két fotót mellékelve a Mi Hazánk Mozgalom budapesti elnöke.

Lapunknak telefonon sikerült elérnie Nagy Attilát. Az iránt érdeklődtünk, hogy egy háborús helyzetben mi alapján tesz különbséget menekült és migráns között, a napról napra nagyobb méreteket öltő humanitárius katasztrófa láttán is fenntartja-e álláspontját, illetve hogy pártja, avagy saját véleményét tette-e közzé.

Mint válaszában kifejtette, a magyarországi cigányság jelentős részére igaz, hogy a magyar adófizetők pénzéből élnek és erre számíthatnak az Ukrajnából érkező cigányok is, ami szerinte probléma. – Természetesen hozzá kell tegyem, hogy nem mindenki, hiszen vannak dolgos cigányok is. De a több száz éves tapasztalatok, a valóság is azt mutatja, hogy ez a gyakorlat – fogalmazott. Nagy Attila azt is mondta, hogy a Mi Hazánk Mozgalom budapesti elnökeként fenntartja véleményét, ám erről nem egyeztetett a párt vezetésével, így nem tekinthető hivatalos pártálláspontnak. A cigányozást firtató kérdésünkre kifejtette továbbá, hogy számára a cigányozás semmilyen negatív üzenetet nem hordoz. – Láttam, hogy ők cigány emberek – állította a kiposztolt fotók kapcsán.

Ha már a cigányság szóba került, a Mi Hazánk fővárosi elnöke arról is beszélt, hogy elképesztő „magyar sorsok” vannak azokban a falvakban, ahol a cigányság többségben van. – Elég, ha csak Gyöngyösorosziról beszélek, ahol azoknak a családoknak kellett elvinni gyermekeik iskolázását távolabbi településre, akik normális tanítást akartak, mert a helyi cigányok ellehetetlenítették azt. És a bíróság még nekik ítélt meg több mint száz millió forintot! Ilyen és ehhez hasonló élethelyzet rengeteg van az országban, én örülnék neki a legjobban, ha nem így lenne – fogalmazott, hozzátéve: az, hogy a cigány és a magyar kultúra közötti különbségre felhívja a figyelmet, szerinte nem rasszizmus, nem nácizmus, nem fasizmus.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!