Eltévedt kígyó tekergőzött a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében

Eltévedt kígyó tekergőzött a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében

Kockás sikló. A kép illusztráció

Fotó: Henrike Mühlichen / Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepő fotó keringett a SOTE Meme Facebook-oldalán: az orvostanhallgatóknak szóló felületre a Semmelweis Egyetem belső üzenetét másolták be. Eszerint a Nagyvárad téri Elméleti Tömb gazdasági udvarán csütörtökön egy sárga, egzotikusnak tűnő kígyó tekergőzött a betonon. A felhívás szerzője arra is figyelmeztetett, hogy az állatot nem sikerült befogni, ezért mindenki közlekedjen óvatosan, és ha meglátják a kígyót, azt jelezzék a részleg biztonsági munkatársának.

A mémoldalon persze azonnal beindult a poénkodás, volt, aki szerint a hüllő ezután után visszament órát tartani. Lapunk rákérdezett a Semmelweis Egyetem sajtóosztályánál, ahol megerősítették: nem hoaxról van szó, az udvaron tényleg kígyót láttak. „A Semmelweis Egyetemen, a laboratóriumokban, vagy az állatházakban sincsenek kígyók. Vélhetően az állat tegnap máshonnan szabadult el, és került átmenetileg az intézmény Nagyvárad Téri Elméleti Tömbjének az udvarára” – írta az intézmény.

kígyó kockás sikló

A kígyónak tehát nyoma veszett, azonban méretei alapján inkább tűnik ijesztőnek, mint veszélyesnek, legfeljebb egyméteres lehet. Megkérdeztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hüllővédelmi szakosztályának titkárát, Halpern Bálintot, aki megerősítette: az állat legfeljebb a kisebb halakra és békákra veszélyes. Az észlelt kígyó ugyanis egy kockás sikló lehet, a neten terjedő fotó alapján.

„Ezek a kígyófélék jellemzően az őszi szezonban indulnak útnak, hogy megfelelő alvóhelyet találjanak a téli fagyok érkezése előtt. A képen látott példány egy idősebb sikló, így valószínűleg éppen visszatért a megszokott szállására, ekkor vehették észre” – mondta a herpetológus szakértő.

A kockás siklók lakott területen is előfordulhatnak, ilyenkor romos házak zugaiban rejtőznek el. Az állatra komoly veszélyt jelentenek a háztartásban élő macskák és kutyák, ám legfőképpen a közlekedő autók. A Nagyvárad téren látott kígyótól ezért igazi bravúr volt, hogy egyáltalán eljutott idáig – vélte Halpern Bálint.