Eltörlik a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettséget

Eltörlik a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettséget

Állami nyelvvizsga-bizonyítvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mai bejelentése alapján mind a korábban abszolvált hallgatók esetén, mind a felsőoktatásban idén végzők esetén eltörlik a járványügyi vészhelyzet miatt a nyelvvizsga-kötelezettséget.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kommunikációs vezetője, Budai Marcell lapunknak elmondta, hogy a miniszter által említett 75 ezres szám akár 30 évre visszamenőleg jelenti az összes, felsőfokú tanulmányaikat befejező hallgatót, akik a nyelvvizsga-követelmény miatt nem kaphatták meg diplomájukat. Szerinte ez a szám az utóbbi években olyan 20 ezerrel csökkenhetett a diplomamentő programoknak köszönhetően.

Nagyjából 60 ezer idén végző hallgató esetén könnyíti meg ez a diplomaszerzés feltételeit, hiszen a járványhelyzet miatt a legtöbb nyelvvizsgaközpont bezárt, mindössze két olyan intézményről tud, ahol lehetséges az interneten keresztül nyelvvizsgát tenni. Bár szerinte a hallgatók többsége még időben megszerezte a kötelező nyelvvizsgát, ám akár idén is több tízezer végzősről lehet szó, akik még nem tettek ennek eleget.

Palkovics: A bérköltség 70 százalékát is átvállalhatja az állam | Magyar Hang

Ötszázezres egyszeri diákhitel-konstrukciót tesznek elérhetővé az egyetemi hallgatóknak, a mérnököknél negyven százalékos bértámogatást vezetnek be.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben üdvözli Palkovics László miniszter döntését. Indoklásuk szerint, bár „a PDSZ korábban is értette ennek a rendelkezésnek [azaz a nyelvvizsga-kötelezettségnek] pozitív üzenetét”, de többször jelezték, hogy „a magyarországi körülmények között lényegesen több problémát és kárt okozott, mint amennyi előnnyel járt”, azaz, a magyarországi nyelvoktatás továbbra sincs felkészülve arra, hogy a tanulókat eljuttassa a középfokú nyelvvizsga szintjére.

A közleményükben kiemelik annak fontosságát, hogy mind a Nemzeti alaptanterv, mind a szakképzés reformja kapcsán az oktatásirányításnak „hasonlóan bátor döntésekre” volna szükség, azaz, ezek bevezetésének elhalasztására illetőleg újratárgyalására. A PDSZ elnökének, Szűcs Tamásnak a tájékoztatása szerint a pedagógusképzésbe belépők nagyjából 60 százalékának nincs nyelvvizsgája, és nagyjából minden ötödik végzős pedagógushallgató nyelvvizsgahiány miatt nem kaphat diplomát.