Eltűnt 81 fertőzött, idősotthonban dolgozó ápoló a statisztikából

Eltűnt 81 fertőzött, idősotthonban dolgozó ápoló a statisztikából

Katonák fertőtlenítéshez készülődnek a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonánál 2020. április 12-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília szerdán elmondta, hogy 33 idősotthonban 110-en haltak meg olyanok, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak. Az intézményekben összesen 846 gondozott és 139 dolgozó fertőződött meg. Ugyanakkor 298 beteg már meggyógyult – olvasható a kormányzati portálon.

Ehhez képest május 15-én az országos tiszti főorvos az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján azt mondta, hogy „összesen 807 fertőzött gondozott és 220 fertőzött dolgozó van. A fertőzöttek közül jelenleg 220 igényel kórházi ellátást, és 234-en már meggyógyultak”. Vagyis öt nap alatt eltűnt a statisztikából 81 szociális otthonban dolgozó fertőzött ápoló.

Talán csak a fogalmazás pontatlan, és valójában arról van szó, hogy a korábban megfertőződött ápolók meggyógyultak – bár az országos átlaghoz viszonyítva így is rendkívül soknak tűnik az öt nap alatt felgyógyult 81 páciens –, a két bejelentés azonban a jelen formájában arra utal, hogy a 81 idősotthonbeli dolgozó egyszerűen eltűnt. Korábban a Békés megyei fertőzöttek kapcsán korrigálták a hivatalos adatokat, ám akkor csupán néhány olyan betegről volt szó, akikről kiderült, hogy valójában máshol laknak, mint ahová először regisztrálták.

A szociális otthonok adatai azért különösen kényesek, mert a kormány a fővárosi Pesti úti intézmény kapcsán hetek óta igyekszik Karácsony Gergely főpolgármester alkalmatlanságát bizonyítani. A budapesti idősotthonban a mai napig több százan betegedtek meg és negyvennégyen hunytak el, a felelősség kérdése miatt a járványügyi szempontokat azonban gyorsan felülírták a politikaiak. A nyilatkozatháború rendőrségi nyomozásba torkollt, és közben könnyed elfeledkezünk róla, hogy országosan összesen 33 hasonló intézménybe jutott be a vírus, életveszélyes helyzetet teremtve nagyon sok idős ember számára.

A megfertőződött ápolók ügyében megkerestük a Belügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.