Eltűnt az OTKA-nyertes ITM-államtitkár pályázata a győztesek listájáról, viszont megjelent egy teljesen új támogatott csoport tagjaként

Eltűnt az OTKA-nyertes ITM-államtitkár pályázata a győztesek listájáról, viszont megjelent egy teljesen új támogatott csoport tagjaként

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Modern gyárak éjszakája programsorozat megnyitóján a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. gyárában 2018. november 16-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy lapunk is megírta, nemrég fény derült arra, hogy az egyébként is politikai beavatkozástól sújtott idei OTKA-pályázaton az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, Boros Anita is nyert (pontosabban nyertesnek hozták ki), kutatócsoportja 36 millió forintot költhet el. Az OTKA a magyar tudománytámogatási rendszer alapköve, a kutatóknak pályázniuk kell, hogy a kutatási terveik finanszírozást nyerjenek.

Az ügyet Arató Gergely DK-s képviselő vetette fel, és kérdést tett fel ez ügyben az ITM-nek. Schanda Tamás államtitkár válaszában elismerte, hogy a két személy azonos, de arra nem felelt, hogy ki hozta ki győztesnek a pályázatot. Egyébként pedig szerinte Boros Anitát tisztelni kéne inkább, amiért egyszerre politikus és tudós is. A neki járó pénzt az államtitkár állítása szerint szétosztotta munkatársai között.

Boros Anita 135979 számú, Fenntarthatóság és jog című pályázata olvasható volt a pályázatokat lebonyolító, ITM által ellenőrzött Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján.

De már nem olvasható. Előbb, amint a 444 észrevette, a pályázatvezető nevét cserélték le Kecskés Gáborra, de a pályázat továbbra is szerepelt a győztesek között. A cikk írásának pillanatában azonban már az egészet eltüntették. Nem egyértelmű, hogy ettől még győztesnek tekinthető, és megkapja a pénzt, vagy nem.

Az ügyről a következő kérdésekkel kerestük meg az NKFI Hivatalt. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket:

  • Az OTKA kutatási témapályázatok 2020. évi nyertesei között (https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/tamogatott-projektek-k20) korábban szerepelt a 135979-es sorszámú, Fenntarthatóság és jog című pályázat is. Jelenleg azonban nem található. Mi ennek az oka? Ki adott utasítást a törlésre, milyen indokkal?
  • Néhány nappal ezelőtt, amikor még szerepelt a pályázat a nyertesek között, az eredeti projektvezető Boros Anita nevét lecserélték Kecskés Gáborra. Mi ennek az oka? Ki adott utasítást a törlésre, milyen indokkal?
  • Továbbra is OTKA-nyertesnek tekinthető-e a 135979-es sorszámú, Fenntarthatóság és jog című pályázat? Megkapják-e az odaítélt támogatást?
  • Hányszor fordult elő a múltban, hogy egy nyertes pályázatnak utólag megváltoztatták a projektvezetőjét?
  • Hányszor fordult elő a múltban, hogy egy nyertes pályázatot utólag töröltek a nyertesek listájáról, illetve visszavonták a támogatását?

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után a 444 talált rá az eltűnt pályázatra, mégpedig egy teljesen új kategóriában. Az "OTKA pályázatok 2020. évi keretemelésének eredményeként szakpolitikailag támogatott projektek" elnevezésű csoportban összesen hét pályázat szerepel, és ott van az ITM-államtitkár pályázata is – immár Kecskés Gábor neve alatt.

Az új kategória létrehozásának indokaként az NKFI Hivatal honlapján azt írják, hogy 300 milliós maradvány keletkezett más pályázati források átstrukturálása következtében, és ezért támogatnak a szakmai döntéseken felül újabb pályázatokat is. Mint írják, a „projektek támogatásáról a kollégiumok javaslatától függetlenül a többletforrás terhére az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai szempontok mentén döntött”, bármit is jelentsen ez.

Az ITM-államtitkár OTKA-támogatása előtt nem sokkal derült fény arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatokról. A minisztériumi döntéssel bekerült a nyertesek közé olyan „vonal alatti pályázó” is, aki előtte az utolsó helyen végzett az adott zsűri rangsorában. Sajtóhírek szerint a zsűri által nem megfelelőnek ítélt, mégis pénzhez juttatott pályázók között volt olyan is, aki – gyakorlatilag egyedüliként a tudományos közösségben – lelkesen támogatta a kormány MTA ellen indított támadásait.

FRISSÍTÉS 2

Kérdéseinkre adott válaszként az NKFI Hivatal az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

Ahogy a 2020. augusztus 30-án megjelentetett közleményünkben már jeleztük a pályázati keretösszeg tekintetében a kollégiumok által eredetileg előterjesztett támogatási döntési javaslat keretösszege az idei évben bővült tekintettel az Élvonal pályázatok 300 millió forint maradvány-keret átcsoportosítására. Ebből a forrásból kiemelt szakpolitikai szempontok mentén további 7 pályázat támogatása valósul meg.

A tudományos közösséggel megkezdett egyeztetési folyamat részeként a Hivatal vezetése a napokban személyesen is találkozott a tudományterületi kollégiumok képviselőivel. Az egyeztetés eredményeként a szóban forgó 7 támogatott pályázatot a Hivatal a honlapján a többi OTKA nyertestől elkülönülten tüntette fel: https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/otka-palyazatok-2020-keretemeles.

Tekintettel arra, hogy 2020. augusztus 31-én változás állt be a 135979 számú projekt vezetésében, a Hivatal az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján eleget tett közzétételi kötelezettségének a kedvezményezett vezető kutató személyében bekövetkezett változás vonatkozásában.