Eltűnt egy fontos mondat a paksi atomerőmű délutáni közleményéből

Eltűnt egy fontos mondat a paksi atomerőmű délutáni közleményéből

Az atomerőmű megrövidített közleménye Forrás: atomeromu.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kora estére rövidebb lett a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleménye, amelyet a 6,4-es erősségű, Magyarországon is érezhető földrengés után adtak ki. A 14 óra után publikált cikkünkben teljes egészében ismertettük azt. Mint írtuk a közlemény alapján, „az atomerőműben is érezhető volt a rengés, az üzemeltetés azonban zavartalanul folytatódik. Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik – tudatták.

Emlékeztettek, hogy a paksi atomerőműben a korábbi években biztonságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, ennek révén a földrengésállóságot is jelentősen megerősítették. „Kijelenthető, hogy a Paksi Atomerőmű a térségünkben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni” – szögezték le.

Miután azonban fél 6 körül ismét megnéztük az atomerőmű honlapját, azt kutatva, hogy jelentkezett-e a cég újabb híradással, feltűnt, hogy rövidebb a szöveg. Eltűnt ugyanis a közleményből az utolsó mondat, miszerint „Kijelenthető, hogy a Paksi Atomerőmű a térségünkben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni”.

Ennek okára azonban nem találtunk magyarázatot a honlapon. Ezért írásban kerestük meg a céget. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért vették ki a közleményükből a fentebb idézett mondatot, illetve, hogy akkor ki lehet-e jelenteni, hogy a paksi atomerőmű a térségünkben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni, vagy sem.

Frissítés:

Időközben megérkezett a cég érdeklődésünkre küldött részletes tájékoztatása. Mint írták, a rengést követően azonnal kiadott, a közvélemény gyors tájékoztatását szolgáló közlemény a laikusok számára is értelmezhető, általános megfogalmazásokat tartalmazott. Ezek egyikét földrengés-szakértő kollégáink – akik mindeközben a rengéssel kapcsolatos információk begyűjtésével és értékelésével voltak elfoglalva – tudományos szempontból pontosításra szorulónak ítéltek, így az ezt tartalmazó mondatot átmenetileg töröltük – fogalmaztak.

Hozzátették: a rengéssel kapcsolatos feladataik ellátását követően szakértőik az alábbiak szerint pontosították a korábbi – általános – megfogalmazást: „A Paksi Atomerőmű földrengésállóság tekintetében a tízezer évente előforduló földrengések kiállására lett megerősítve: ez a tudományosan elképzelhető legnagyobb rengés (tízezer év visszatérési idejű földrengés a telephely környezetében ugyanakkor az elmúlt tízezer év alatt soha sem volt). A Paksi Atomerőmű a tág környezetében eddig észlelt legnagyobb földrengéseket – mint például az 1911. évi kecskeméti földrengés, vagy a még tágabb környezetet véve az 1763. évi komáromi földrengés – és ezeknél nagyobbat is képes elviselni (vagyis az atomerőmű az igen tág környezetében eddig előfordult földrengéseknél lényegesen nagyobbat is képes elviselni.)” – közölték.