Eltüntették a VS.hu-t, a lap átirányít az Origóra

Eltüntették a VS.hu-t, a lap átirányít az Origóra

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány alapítója, Liszkay Gábor digitális könyvégetésnek nevezte egy oldal archívumának eltüntetését, úgy tűnik, most erre a sorsra jutott a VS.hu. A 2013 őszén indult portál február óta nem frissült tovább, bár már évek óta takaréklángon üzemelt. Akkor viszont a tulajdonos azt ígérte, hogy az eddigi cikkek elérhetőek maradnak. Ennek ellenére azóta többször is szerverhibát jelzett a lap, máskor a képek tűntek el teljesen, de aztán mindig visszaállt az oldal. Most viszont véglegesnek tűnik a lekapcsolás: a 24.hu vette észre, hogy a cím már átirányít az Origo.hu-ra.

Az oldal korábbi eltűnésekor a New Wave-nél érdeklődtünk a történtekről, akkor viszont nem kaptunk választ, és a VS rövid idő elteltével újra elérhető lett.

A lap első főszerkesztője Kerényi György volt, őt váltotta egy évvel később az addig a mega anyagokért felelős Lebhardt Olivér. Amikor 2014-ben beindult az Origo kormánypártivá fazonírozása, többen is érkeztek a portáltól a VS-hez. A Száraz Istvánhoz tartozó lapon továbbra is jelentek meg kormánykritikus tartalmak, bár Keller-Alánt Ákost 2015-ben azok után küldték el, hogy egy sajtótájékoztatón erőseket kérdezett Rogán Antaltól. Nem mellékes körülmény, hogy ez az esemény a Magyar Nemzeti Bankban volt, a VS-t pedig indulásától Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvéréhez és a Növekedési Hitelbank tulajdonosához kötötték. De sejteni lehetett ennél közvetlenebb MNB-befolyást is.

Három évvel ezelőtt derült ki, hogy a VS jelentős támogatásokat kapott az MNB alapítványaitól. Ezután az újságírók jelentős része a távozás mellett döntött. A kulturális újságírók még elindíthatták az Unikornis.hu-t, ahol akkor is volt lehetőség a szakmai munkára, mikor a társlap Origót már egyre jobban bedarálta a propaganda. 2017 tavaszán ezt az oldalt is megszüntették, de a cikkei jelenleg is elérhetőek.

A VS a távozások óta jobbára MTI-szemléket közölt, az impresszumban csak Makai József neve szerepelt, de a tulajdonosnak nem volt oka panaszra. A New Wave Media Kft. rekordösszegért szerezte meg az Origót, ami később Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám cégéhez, majd a Kesmához vándorolt.

A We Love Budapest, illetve a We Love Balaton továbbra is működik, az ügyvezetői pozíciót Száraz István megtartotta.

Frissítés (április 19.): A VS.hu időközben ismét elérhetővé vált.

(A cikk szerzője 2013 és 2015. január között a VS.hu-nál dolgozott.)