Elvitték az egyetlen bankautomatát a világörökségi helyszín Hortobágyról

Elvitték az egyetlen bankautomatát a világörökségi helyszín Hortobágyról

Hortobágy, és a bankautomata hűlt helye (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyik napról a másikra szerelte le bankautomatáját (ATM) a Tiszántúli Takarék Takarékszövetkezet Hortobágy településen. Miután az 1500 lelkes községben ez volt az egyetlen ATM, ma lehetetlen pénzt felvenni, pedig nyaranta 200 ezer turista fordul meg a UNESCO Világörökség részét képező nemzeti park hortobágyi látnivalói körül. Az automatát június elején szállította el a pénzintézet. Akadt helybeli, aki éppen a havi fizetését ment volna felvenni, amikor a gép leszerelésével szembesült. Több hortobágyi lakos is arról beszélt ottjártunkkor, hogy a terminál elszállításáról előzetes értesítést nem kaptak – az önkormányzat sem. A masina egykori helyén ma sincs ilyen tájékoztatás, és a szövetkezet honlapján sem találtunk információt. Ez azért háborította fel különösen a helyieket, mert a Tiszántúli Takarék egyetlen pénzintézetként működött Hortobágyon, így sokaknak lehetősége sem volt máshol vezetni a számláját.

A történtek persze nem előzmény nélküliek. Noha a Takarékszövetkezet piaci részesedése még az 50 százalékos aránytól is elmarad, a szövetkezetben komoly potenciál van, mivel ennek a csoportnak a legszélesebb – de elavult és gazdaságtalan – a fiókhálózata az országban. Erre alapozva teremtenék meg egy egységes, hazai tulajdonú takarékbank létrehozásával az OTP konkurenciáját, amelyet a politikai hatalom is támogatóan figyel. Ez hozta magával számos összevonás után a Tiszántúli Takaréknál a „racionalizálás”-nak hívott folyamatot. Hortobágyon például idén februárban már csak heti 2 alkalommal tartott nyitva a fiók, majd végleg bezárt. A biciklitárolót például azóta már teljesen benőtte a gaz. Időközben a szövetkezet értékesítette az itteni épületét, amit a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt.-t is birtokló Varga Ferenc nagyvállalkozó egyik cége vásárolt meg.

Bankóriással készül a NER az OTP ellen? | Magyar Hang

A faluban azt beszélték, hogy a Takarék azért vitte el az automatát, mert az új tulajdonossal nem tudtak megegyezni arról, hogy ott maradhasson. Sőt azt is hallottuk, hogy havi egymillió forintot kért volna a hely biztosításáért.

Varga Ferenc érdeklődésünkre ez utóbbit óriási hülyeségnek nevezte. Azt mondta, a szerződés szerint a terminált – a bank többi tulajdonához hasonlóan – június 5-ig kellett elvinni. Elmondása alapján a tárgyalások során éppen ő vetette fel a pénzintézetnek, hogy az automata kérdését mégiscsak meg kellene oldani. Szerinte azonban ez a banknak láthatóan nem volt fontos, nem írtak semmit erről a szerződésbe. Ráadásul – folytatta –, az egy régi típusú automata volt, a fenntartása jóval több gonddal (belső térről tölthető, fűthető helyiség kell neki) járt a moderneknél.

Inkább helikoptert küldtek a betegért, olyan rossz az út Nagyivánnál | Magyar Hang

Hozzátette, ő is nonszenszek tartja, hogy a helyieket nem értesítették a leszerelésről, és hogy éppen az idegenforgalmi szezonra maradt pénzfelvételi lehetőség nélkül Hortobágy. Mivel maga és vendégei is gyakran használták az automatát, érdeklődött a postán és a Coop üzletben az esetleges elhelyezés lehetőségéről is, valamint az OTP-t is megkereste emiatt. Egyébként azt mondta, még gondolkodik, hogyan hasznosítsa az épületet, hungarikumokat és gyógynövényből készült termékeket forgalmazó üzletet is el tudna oda képzelni, de „pizzéria, kocsma nem lesz”.

Hortobágy és a bankautomata hűlt helye (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Úgy tudjuk, a hortobágyi automata üzemeltetése jó ideje nem volt nagy üzlet a Tiszántúli Takaréknak, miután a kormány 2014-ben díjmentessé tette havonta két alkalommal a készpénzfelvételt. A községben ugyanis nem nagy pénzeket keresnek a helyiek, és sokan egy összegben vették fel a jövedelmüket. És bár nyáron a turisták miatt – állítólag – naponta töltötték az automatát, éves viszonylatban mégsem tartotta el a terminált. Ennek ugyanakkor némiképp ellentmond, hogy a szövetkezet érdeklődésünkre azt írta: ugyan meghaladja a lehetőségeiket, hogy minden településen fiókjuk és automatájuk is legyen, de a hortobágyi önkormányzattal tárgyalnak az ATM elhelyezéséről. Remélik, hamarosan újra lesz termináljuk a községben. Azt ígérik, hogy a közeljövőben Hortobágyra is járni fog az úgynevezett „Takarék-busz”, amely hetente megy majd el a faluba. Mint írták, pénzt a postán lehet most felvenni, igaz – azt nem tették hozzá –, jókora felárért. A helyi fiók bezárását a Takarék Bankok és -szövetkezetek versenyképességének és a hatékonyságának növelésével magyarázták.