Emelkedik a fertőzésszám, megszólalt ismét Müller Cecília

Emelkedik a fertőzésszám, megszólalt ismét Müller Cecília

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megbetegedések száma az egész világon emelkedik, a járvány második hullámának idejét éljük – közölte az MTI-nek telefonon nyilatkozva Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos annak apropóján szólalt meg, hogy az elmúlt egy hétben itthon is folyamatosan nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

Rekordszámú megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, a vasárnap reggeli adatok ugyanis 292 új fertőzöttet mutattak. Az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett ez a szám, szerdától kezdve 73, 91, 132, 158 új betegről számoltak be.

Egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de az elhunytak száma szinte változatlan, csak egy-egy esetet regisztrálnak – mondta az állami hírügynökségnek Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos az alacsony halálozási arányt azzal magyarázta, hogy most leginkább a fiatalok körében terjed a vírus, ezért a betegség lefolyása jellemzően enyhe.

Itthon az esetszámok főként a külföldről való behurcolás és a közösségi terjedés miatt emelkednek, ezért – mint mondta – szeptember elseje után meg kell akadályozni a behurcolást, és fontos, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe.

Előbbi miatt szigorú szabályokat hozott a kormány, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – miután két negatív teszt után elhagyhatta a karantént – úgy foglalta össze: két színkód van mostantól, Magyarország zöld, minden más ország vörös. Ez azt jelenti, hogy külföldi állampolgárt – néhány kivételes esettől eltekintve – nem engedünk be az országba, aki pedig magyar állampolgárként tér haza, arra karantén vár.

A közösségi terjedés megakadályozása érdekében a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon minden egyes nap felhívják a figyelmet, hogy aki betegnek érzi magát, ne menjen társaságba. Müller Cecília is azt hangsúlyozta, hogy megnőtt az egyéni felelősség a járvány elleni védekezésben. Továbbra is be kell tartani az alapvető higiénés szabályokat, mert azok fontosak a vírus terjedésének megakadályozásához. A maszkviselés az üzletekben és a közösségi közlekedésben kötelező, de mindenhol javasolt, ahol nem tartható a másfél méteres távolság.