Országszerte emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Országszerte emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Kutatáshoz vett minta a Délzalai Víz- és Csatornamû Zrt. nagykanizsai szennyvíztisztító telepén 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is enyhe emelkedést mutat a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss tájékoztatásából.

A beszámoló szerint emelkedő tendencia figyelhető meg a megyeszékhelyek több mint felében: Budapesten, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen. Csökkenést egyetlen vizsgált állomáson sem mértek, a többi helyen stagnálást tapasztaltak. Az ország legnagyobb részén eleve az emelkedett kategóriába sorolható a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízmintákban, ennél már csak egy rosszabb fokozat van, a magas. Egyedül Szekszárd és Veszprém térségében jobb a helyzet, ott mérsékelt a koncentráció szintje.

A térképet ITT tudja megnézni!

A szennyvizet a járvány megjelenése óta folyamatosan vizsgálják, mert az abban kimutatható esetleges koncentrációnövekedés 4-10 nappal megelőzi a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A legfrissebb, kedd reggel közölt adatok szerint egyébként az elmúlt 24 órában 1730 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg. Jelenleg 100 ezernél is több aktív fertőzöttről tudni, 896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig már több mint 6,4 millióan kaptak oltást – többségük a második dózist is –, a harmadik vakcinát 3,8 millióan, a negyediket pedig 256 ezren kérték. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ismét arra kérte azokat, akik még nem adatták be a koronavírus elleni védőoltást, hogy tegyék meg mielőbb. Akiknek pedig a második oltását követően pedig eltelt több mint négy hónap éljenek a megerősítő oltás lehetőségével.