Emelkednek ugyan a nyugdíjak, de egyre jobban lemaradnak a bérektől

Emelkednek ugyan a nyugdíjak, de egyre jobban lemaradnak a bérektől

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két év alatt megkétszereződött, 2015 óta pedig csaknem meghétszereződött azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik a legmagasabb jövedelmi kategóriába tartoznak, azaz havonta több mint 300 ezer forintot kapnak – bukkant rá a VG a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai között.

Míg 2019-ben 300 ezer forintnyi nyugdíjat csak 40 573 idős ember kapott, tavaly már 81 769. Ugyanakkor még mindig 640 ezren vannak azok, akiknek havi 100 ezer forintnál kevesebbel kell beérniük. Igaz, két évvel ezelőtt még több mint 820 ezren voltak.

A lap által megszólaltatott szakértők szerint részben az éves nyugdíjemelés és az ehhez kapcsolódó nyugdíj-kompenzáció, részben pedig az úgynevezett állománycserélődés okozza az eltolódást. Vagyis az, hogy a később nyugdíjba vonulók bére magasabb volt, mint a náluk idősebbeké.

A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az emelkedés ellenére folyamatosan nyílik az olló a nettó bérek és a nyugdíjak között.

Címkék: nyugdíj, KSH