Emmi: július elseje óta 168 fő esetében állapítható meg, hogy külföldről hurcolta be a koronavírust

Emmi: július elseje óta 168 fő esetében állapítható meg, hogy külföldről hurcolta be a koronavírust

Egy székesfehérvári iskolát készítenek elő az érettségire (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddig feldolgozott és jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2020. július 1-től 168 fő esetében állapítható meg, hogy külföldről hurcolta be a vírust, mert ezek a személyek a megbetegedés előtt, a lappangási időben külföldön tartózkodtak – közölte az Atv kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

– Miután egy fertőzött átlagban 8-10 embernek adja tovább a vírust, ezért nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az új fertőzöttek döntő többsége importált vírus miatt lett beteg. A fertőzések átadásában az is szerepet játszott, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették azt elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek – írta a szaktárca az Atv-nek. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Gulyás Gergely még a szerda délutáni kormányinfón jelentette be, hogy a kormány azt kéri, szeptembertől senki ne tervezzen külföldi utazást. (A magyarok egyik legkedveltebb üdülési célországában, Horvátországban – ahol nemrég Szijjártó Péter külügyminisztert is egy jachton kapták lencsevégre – napok óta rekormagas az új regisztrált koronavírusos esetek száma.)

Közben az Emmi arról is tájékoztatott, hogy a „sajtóban elterjedt téves információval szemben az iskoláknak kiküldött protokoll szerint a tanórákon nem előírás a 1,5 méteres védőtávolság megtartása”. A Hvg.hu által is idézett köleményben a szaktárca arról írt: „az egy osztályba járó gyermekek akkor is szoros kontaktusba kerülnek egymással, ha a padok között biztosított a nagyobb távolság”.

Az Emmi szerint az intézkedési terv a közösségi terek – például a folyosó – esetében hangsúlyozza a távolságtartás fontosságát, mivel ott a különböző osztályba járó tanulók is keveredhetnek egymással. A közösségi terekben a szociális távolság megtartása a létszám korlátozásával (például a csengetési rend eltérő megállapításával), a közösségi terek felosztásával valósítható meg. Ahol ez nem biztosítható, ott javasolt a maszk viselése a felső tagozatos és középiskolás tanulóknak. A kiadott ajánlást értelemszerűen az adott intézmény helyi sajátosságai szerint kell alkalmazni.

– A szülők felelőssége, hogy olyan gyermeket ne engedjenek óvodába, iskolába, akinél betegségre utaló jeleket észlelnek, továbbá segítsék elő otthon is az alapvető higiéniai szabályok (pl. köhögési etikett) betartását – jegyezték meg.