A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez

A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez

Lélegeztetett beteget látnak el védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, csökken a kórházi ellátást igénylő betegek száma, így az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz – ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte csütörtökön délután.

A tájékoztatás szerint Kásler Miklós emellett mentesítette a koronavírusos betegek ellátása alól azokat a kórházakat, ahol az ellátásukra elkülönített ágyszám 50 százalék alatt van. Az új koronavírusos betegek ellátását az erre kijelölt kórházak végzik, a járvány miatt halasztott műtétek és kezelések az intézményekben folyamatosan zajlanak és emellett továbbiakban is biztosítják az kórházi oltópontok működését. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a szükségletekhez igazodva rugalmas kapacitástervezéssel osztja fel az irányítási egységbe rendelt kórházak között.

Ahogy az a kormányinfón is elhangzott, jövő hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség. Ez természetesen a kórházakra nem vonatkozik, az enyhítés az Országos Mentőszolgálatra sem terjed ki és a betegszállításban továbbra is minden mentőegységnek részt kell vennie.

A legfrissebb, csütörtök reggel közölt adatok szerint az előző napon 3862 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg. Jelenleg 142 456 aktív fertőzöttről tudni, 3120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 126-an vannak lélegeztetőgépen.