Energia: nem lehet halogatni a cselekvést, összeültek az önkormányzatok

Energia: nem lehet halogatni a cselekvést, összeültek az önkormányzatok

Radiátor. Képünk csak illusztráció (Fotó: Julian Hochgesang / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtartotta első ülését a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal hétfőn Budapesten, amelyet az Egyensúly Intézet, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége hozott létre – tájékoztatott a MÖSZ hétfőn. Az Energiaügyi Kerekasztal részvevői arra keresnek megoldást, hogy miként vészeljék át a magyar települések és háztartások, vállalkozások a következő időszakot – áll a közleményben.

Az infláció, a növekvő és rendkívül ingadozó rezsiárak, az energiaellátás bizonytalanságai, a háború okozta többletbizonytalanság és az ezekkel összefüggő járulékos problémák minden települést, önkormányzati szolgáltatást és intézményt olyan helyzetbe hoztak, amelyben a legalapvetőbb feladatok ellátása, a működőképesség megőrzése is bizonytalanná vált – írták. Ugyanakkor a válság a fejlődés lehetőségét is magában rejti, vagyis esély nyílik arra, hogy válságállóbban és versenyképesebben kerüljenek ki az önkormányzatok a nehéz időszakból – tették hozzá.

A szakmai és mindenekelőtt megoldásorientált párbeszédben az érintettek széles köre vett részt: országos önkormányzati érdekképviseleti vezetők pártállástól függetlenül, érdekképviseleti és civil szervezetek, az energiaszektor képviselői, pénzügyi, építőipari és logisztikai cégek vezetői. Az önkormányzatok részéről Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere,  Schmidt Jenő, Tab polgármestere is felszólalt. Szakértőként Botos Barbara klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet, Kaderják Péter közgazdász, a Magyar Energia Hivatal korábbi elnöke és Deák András György közgazdász, energetikai szakértő tartott előadást.

Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója hangsúlyozta, hogy rég volt ekkora szükség a pártpolitikai érdekektől független, konstruktív szakmai párbeszédre. Kevés olyan fórum van ma, ahol a politikai döntéshozók, a szakmai szervezetek és a civil szereplők érdemben, őszintén beszélgethetnek a mindenkit egyaránt érintő kihívásokról – ehhez kínál felületet az Energiaügyi Kerekasztal. Az egyeztetéssorozat célja az, hogy még a jövő év elején olyan megalapozott, gyakorlatias szakpolitikai javaslatcsomag kerülhessen a döntéshozók asztalára, amely a rövid távú „tűzoltás” mellett a hosszú távú energetikai és fenntarthatósági problémákra is megoldást kínál.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a bajok mindenkit érintenek, ezért nem lehet halogatni a cselekvést, ebben pedig – a kormányzati szereplők bevonásával folytatott szakmai párbeszéd mellett – az állam partneri segítségére is számítanak. A települések egyszerre szembesülnek az intézményhálózat elavultságával, az energiaárak hirtelen emelkedésével, rövid távú finanszírozási nehézségekkel és az idő szorításával. Mindezekre azonban nem lehet válasz a lakosok életében nélkülözhetetlen közszolgáltatások leépítése. Ez az alapelv fogja megszabni a következő hetek közös gondolkodásának kereteit.