Engedélyhez kötik a Greta Thunberggel és az unióval kapcsolatos híreket a közmédiában

Engedélyhez kötik a Greta Thunberggel és az unióval kapcsolatos híreket a közmédiában

Greta Thunberg vonul idén szeptemberben New-York-i klímasztrájkon. (Fotó: Reuters / Joel Marklund)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érzékeny listák alapján dolgoznak az állami média dolgozói, s amennyiben a felsorolásban szereplő témákat akarják feldolgozni, előzetesen engedélyt kell kérni egy, az újságírók előtt is ismeretlen forrástól – írja a Politico, több – hozzá eljuttatott – belső e-mailre hivatkozva.

A Politicónak nyilatkozó egyik munkatárs szerint maguk sem tudják, valójában kik döntenek az érzékeny témák megjelenéséről. Amennyiben egy téma a tiltólistára kerül, a szerkesztő mindössze azt közli, „elesett a csatában”. A titokzatos listán szerepel például Greta Thunberg svéd klímavédő aktivista vagy az Európai Unió politikájával kapcsolatos bármely hír. 

Egy tavaly októberi, Végh Sándor vezető szerkesztő által aláírt e-mailben például külön beleegyezéshez kötik a migráció, európai terror, Brüsszel, egyházi kérdések témájában írt cikkeket, illetve az uniós, valamint a szomszédos országok parlamenti, elnöki és helyi választásokról szóló beszámolók készítését. Egy másik vezető szerkesztő, Ráthy Sándor által szignált „greta” című e-mailje szerint mielőtt Greta Thunberg New York-i útjáról beszámolnának, az újságíróknak főszerkesztői engedélyt kellett kérni. A levél augusztus 14-i keltezésű, vagyis azon a napon született, amikor a svéd klímaaktivista az ENSZ csúcsra indult az Egyesült Királyságból. 

Az emberi jogi szervezetek egy része pedig egyenesen tiltólistán van. Pintér Tamás vezető szerkesztő november 8-i e-mailjében azt közli, hogy a Magyar Televízió külpolitikai rovatának vezetője, Bende Balázs arra hívja fel a figyelmet, nem tesszük közzé a Human Rights Watch és az Amnesty International anyagait.