Ennek a tragédiának nem lett volna szabad megtörténnie – írja a PSZ a 39 éves tanár halála után

Ennek a tragédiának nem lett volna szabad megtörténnie – írja a PSZ a 39 éves tanár halála után

Szöllõsi Zoltánné, az iskola igazgatója (b) és kolléganõje a kézfertõtlenítõ szerek és eszközök átadásán a gyõri köznevelési intézmények részére, a Gyõri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskolában 2020. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) mély megrendüléssel értesült arról, hogy koronavírus-fertőzés szövődménye miatt meghalt egy 39 éves tanár. A szakszervezet őszinte részvétét, együttérzését fejezi ki az elhunyt családjának. Ennek a tragédiának nem lett volna szabad megtörténnie – írta a szakszervezet csütörtöki közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy a PSZ augusztus 12-én elküldte a minisztériumoknak és a kormányzati szervezeteknek ajánlásait, amelyekben megfogalmazta, hogy a koronavírus-járvány második hullámának megfékezésére tegyen megfelelő intézkedéseket a kormány. „Egyebek között javasoltuk a krónikus betegségben szenvedő pedagógusok tantermen kívüli foglalkoztatását. Az oktatásirányítás és az Nemzeti Népegészségügyi Központ látszatajánlások mögé bújva az intézményvezetők és a pedagógusok nyakába akarja varrni a felelősséget” – írták.

A PSZ-hez hetek óta özönlenek a panaszok, hogy nem tesztelik azokat, akik fertőzöttel kerültek kapcsolatba egy-egy iskolában, óvodában, nincs valódi kontaktkutatás. A szakszervezet ugyanakkor régóta követeli az oktatásban dolgozók tesztelését, de ez sem valósult meg, valódi kontaktkutatásban pedig reménykedni is felesleges – tették hozzá. Kásler Miklós miniszter majdnem egy hónapja jelentette be, hogy 100 százalékos táppénzt kapnak nemcsak a koronavírus-fertőzött pedagógusok, hanem azok is, akik karanténba kerülnek. Ennek azonban nincs meg a jogi háttere, hiába kéri azóta is folyamatosan a PSZ – tették hozzá. 

A Pedagógusok Szakszervezete épp most hozta nyilvánosságra online felmérését: a több ezer válaszadó döntő többsége nem érzi magát biztonságban a munkahelyén, ezért a PSZ határozott cselekvést vár a kormánytól.

A PSZ azt követeli, hogy a krónikus beteg, vagyis veszélyeztetett pedagógusok azonnal távoktatásban, otthonról taníthassanak. Abban a közoktatási intézményben, amelyben megjelenik a vírus, azonnal rendeljenek el tanítás nélküli munkanapokat, és ha a megbetegedések száma nő, rendeljenek el tantermen kívüli oktatást. Azonnal kezdjék meg az oktatásban dolgozók ingyenes tesztelését járványügyi szakemberek által meghatározott időközönként! Vezessenek nyilvános adatbázist arról, hány tanuló és hány oktatásban dolgozó került karanténba, hányan fertőződtek meg, kerültek kórházba, haltak meg a koronavírus-fertőzés következményeként! Október 12-ig közölje a kormány, hogy a közelgő őszi érettségi időszakában milyen biztonsági intézkedéseket tervez, ezek pedig legalább olyan szigorúak legyenek, mint a tavaszi érettségi időszakában! Az őszi szünet után, novembertől az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban hibrid oktatást vezessenek be (az osztályokat két csoportra bontják, az egyik összesen 3 napot jár iskolába, kettőt otthon tanul, a következő héten cserélnek), így csökkenthető a találkozások száma, ezáltal a fertőzés veszélye!

A 444.hu szerdán írta meg, hogy szombat délután elhunyt egy 39 éves beteg az egyik vidéki kórházban. Tanár volt, olyan intézményben tanított, ahová általános iskolások és gimnazisták is járnak. Szeptember 17-én megfázásos tünetei lettek. A covid-gyanús osztályra került, mintát vettek tőle. Két nappal később derült ki, hogy pozitív a tesztje. Átkerült az igazolt covidosok intenzív osztályára, de addigra már összeomlott a légzése, géppel kellett lélegeztetni, mesterséges kómába helyezték. Kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg nála, a koronavírus pedig a szívet is megtámadta. Múlt szombaton, október 3-án halt meg, 12 nappal azután, hogy kórházba került.

A zárójelentésében is szerepel, hogy „összességében elmondható, hogy a hypertoniás, diabeteses betegnél SARS-2 COVID kiváltotta légzési elégtelenség, ARDS többszervi elégtelenségbe progrediált, mely komplex intenzív terápiával sem volt már reverzálható és a beteg halálát okozta”. Ennek ellenére nem található meg a koronavirus.gov.hu honlapon az elhunytak között – írja a lap.