Ennyire szegények a magyarok

Ennyire szegények a magyarok

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash/Yasin Hosgor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkészítette az Eurostat az uniós tagállamok szegénységi adatainak összehasonlítását. A magyarok kicsit több mint negyedét, egész pontosan 25,6 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. Az Eurostat most adta ki a 2017-es adatait, ez a szám pedig ezrelékre pontosan ugyanannyi, mint amennyit a KSH 2016-ban mért. De az uniós statisztikai hivatal tovább is ment: elkészítette az uniós tagállamok összehasonlítását – írja a HVG.

Ami Magyarországot illeti:

– Az, hogy a lakosság 25,6 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség, az EU nyolcadik legmagasabb adata. Kelet-Európa több országán kívül a spanyoloknál és az olaszoknál is rosszabb helyzetet mértek, mint itt.

– A nőket egy kicsit jobban fenyegeti a szegénység, mint a férfiakat, az arány 26,1, illetve 25,0 százalék. A nők helyzetében a 9., a férfiakéban a 7. legrosszabb helyen állunk.

– A gyerekszegénység aránya 31,6 százalék, ezen a listán Olaszország, Görögország, Bulgária és Románia áll rosszabbul nálunk. (Az EU Alapjogi Ügynöksége kicsit más módszertannal dolgozik, ők úgy számolnak, hogy az olaszok is megelőznek minket.)

Másfél millió magyar él olyan lakásban, ahol súlyos gondok vannak - Magyar Hang

Továbbra sem látható szándék egy átfogó, a szociális különbségeket csökkentő lakáspolitika megalkotására – állapítja meg a Habitat for Humanity.

– Messze a legjobb helyzetben az idős magyarok vannak, a 65 év felettieknek csak 16,8 százaléka szegény – nagyrészt azért is, mert épp a legszegényebbek közül sokan meg sem élik ezt a kort. Ez a 11. legjobb adat az unióban, legalább ebben az európai középmezőnyben vagyunk.

– A gyerek tényleg nagy szegénységi kockázat: ahol van gyerek, a háztartások 27,9 százaléka él szegénységben, míg a gyerek nélküli háztartásoknál csak 23,1 százalék az arány. A gyerekeseknél ez az unió hatodik legrosszabb adata, a gyerekteleneknél viszont csak a tizenegyedik legrosszabb, szinte pontosan megegyezik az EU-átlaggal.

– A dolgozóknak csupán 19 százalékát fenyegeti a szegénység. Csakhogy ez így is az EU negyedik legrosszabb adata – a görögök, a bolgárok és a románok mögött –, a legtöbb más országban ugyanis akinek munkája van, szinte biztosra veheti, hogy nem kell nélkülöznie.

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz - Magyar Hang

Ahhoz, hogy ez a hozzáállás megváltozzon, egyszerűen szociális biztonságra lenne szükség – véli Bass László szociológus.

– A munkanélküliség óriási szegénységi kockázat: azoknak, akiknek nincs állása, 73,1 százalékát fenyegeti a szegénység. Ez az EU harmadik legrosszabb adata. Az nem meglepő, hogy Bulgáriában rosszabb a munkanélküliek helyzete, mint itt, az viszont első ránézésre furcsa lehet, hogy messze a legrosszabb állapotot Németországban mérték. De ennek is egyszerű a magyarázata: aki annyira rossz helyzetben van, hogy még a német munkaerőpiacon sem talál állást, az valóban nagy bajban lehet.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.