Érdemes beruházni éjszakai áramra

Érdemes beruházni éjszakai áramra

Az ELMŰ munkatársa felszerel egy intelligens mérőórát Budapesten, egy XV. kerületi társasházban (Fotó: MTI/Marjai János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mérőóránként jár az arra jogosult fogyasztóknak a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás után, vagyis aki éjszakai áramot használ, duplán áll rendelkezésre az átlagfogyasztás csökkentett árú kerete – ez derül ki a Magyar Villamosművek (MVM) honlapjáról. A szakértő szerint mindenképpen érdemes akár újonnan is felszereltetni külön órát az éjszakai áram felhasználásához, vagy újraaktiválni a használaton kívüli éjszaki mérőórákat. 

Bár százezer forint körüli költsége van az újabb óra feleszereltetésének, Holoda Attila energetikai szakértő sem tudna olyan érvet mondani, amely az éjszakai áram ellen szólva. – Annak, aki megengedheti magának, mindenképpen célszerű felszereltetnie, mert nagyon sokan használnak villanybojlert, és az éjszakai áram viszonylag nagy mennyiségű vizet képes felmelegíteni – utalt a szakértő arra, hogy az éjszakai áramot jellemzően bojler üzemeltetésére használják. Számos háztartásban találhatók régi, nem aktív órák, Holoda szerint ezeket is érdemes újraaktiválni, hiszen előnyt jelent, hogy az óra már eleve a fürdőszobának azon pontján van elhelyezve, ahol szükség van rá. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor is óracsere szükséges, mert a hosszabb ideje használaton kívüli mérőórák valószínűleg régi típusúak, míg a maiak már okos mérőórák.

Az továbbra is kérdés, milyen fogyasztást vesznek majd figyelembe a szolgáltatók ahhoz, hogy megállapítsák, átlépte-e az átlagfogyasztást a fogyasztó. A Magyar Hanghoz számos olyan visszajelzés érkezik, hogy az eddig átalány alapján fizetők igyekeznek a szolgáltatónál alacsonyabb összeget és fogyasztást beállítani, hiszen hiába kezdenének el most spórolni, a korábbi számítás alapján kiszámolt számláik összegét nem tudnák befolyásolni.

Egy olvasónk beszámolója szerint hiába kérte a szolgáltatótól, hogy alacsonyabb átalányt állítson be számára, ezt a cég azzal utasította vissza, hogy még bizonytalan a helyzet, kevés információjuk van, ezért nem tudnak eleget tenni a kérésnek. Holoda Attila viszont úgy véli: a szolgálató nem tagadhat meg ilyen kérést. Szerinte aki változtatni szeretne, nyugodtan lépjen fel határozottan ebben a kérdésben. Arról is beszélt, hogy egyelőre nem tudni, mit kezd majd az új szabályozás az átalányt fizetőkkel, és a felhasználók joggal számítanak arra, hogy ha az átalány alapján számolják a fogyasztásukat, akkor hiába takarékoskodnak a jövőben, és fogyasztanak kevesebbet, ez a következő elszámolásig nem fog meglátszani a számláikon. – Ha most kezdenék spórolni, én is azt mondanám, hogy vegyük lejjebb az átalalányt – mondta. Viszont arra is figyelmeztetett, hogy aki erre adja a fejét, annak érdemes előtte alaposan utánaszámolnia, mert ha mégsem sikerül annyival kevesebbet fogyasztani, mint tervezte, akkor a túlfogyasztást az elszámoláskor egy összegben kell majd kifizetnie. Ez pedig akár kellemetlenebb lehet, mint az áremelés.