Érdemes volt tüntetni: átlagosan nyolc százalékos béremelést kapnak a postások

Érdemes volt tüntetni: átlagosan nyolc százalékos béremelést kapnak a postások

Kibelezett postaláda (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadták a szakszervezetek a Magyar Posta új bérfejlesztési ajánlatát. A Magyar Posta közleménye szerint a munkáltató átlagosan 8 százalékos mértékű, differenciált alapbér-emelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen. Az érdekképviseletek biztosították a munkáltatót arról, hogy a társaság modernizációs programjait támogatják és azonnali hatállyal befejezték a sztrájk-előkészítést. A megállapodást a felek csütörtökön aláírták.

Az alapbérek a legalább tíz éve munkaviszonyban álló dolgozóknál, szenioritás alapján, 4-8 ezer forinttal emelkednek. Ez a munkavállalók csaknem felét érinti. A 8 százalékos átlagos emelés úgy jön ki, hogy az általános bérfejlesztéssel és az éves teljesítményelismeréssel több mint 14 ezer munkavállaló részesül legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. „A május 1-től érvényes béremelés költsége 2020-ra mintegy 6 milliárd forint – olvasható a közleményben.

A bérfejlesztés mellett a posta az éves teljesítmény elismerésre vonatkozó, már megkötött megállapodásnak is eleget tesz. Ennek összértéke így mintegy 5,5 milliárd forint. Az éves elismerés előlegét a vállalat már áprilisban kifizette a dolgozóknak, a másik fele decemberben várható.

A Magyar Posta azt írja: a kormány azért, hogy a bérfejlesztéshez szükséges forrást szabályosan biztosítani tudja, újra az Európai Bizottsághoz fordult. Ismételten jelezte, hogy feszültséget jelent az állami támogatásra vonatkozó keretrendszer miatt a magyarországi egyetemes postai szolgáltató, a Magyar Posta Zrt. működéséhez szükséges állami forrás jogszerű biztosítása. 

A munkáltató azután tett alapbér-fejlesztésre ajánlatot, hogy a kormány megerősítette: méltányolja a postai munkatársak teljesítményét, elkötelezett a postások bérének rendezése mellett. Minderre azok után került sor, hogy a postások július közepén utcára vonultak, mert elégedetlenek voltak a bértárgyalások állásával. Akkor kiderült, a kormány Brüsszelre hivatkozik, miszerint az állam évi ötmilliárdos összeghatárig nyújthat támogatást a Postának.